Rôzne

Novinky zo života Brekovského hradu OBRAZOM: Na jeho záchrane maká aj Mexičan!

Desiatka mladých dobrovoľníkov z rôznych kútov sveta trávi tieto dni na Brekovskom hrade. Koná sa tu medzinárodný pracovný kemp. Na východ Slovenska meral najdlhšiu cestu študent Erik z Mexika.

Ilustračný obrázok k článku Novinky zo života Brekovského hradu OBRAZOM: Na jeho záchrane maká aj Mexičan!
Zdroj: TASR

Záchranu hradu nad Brekovom podporil i v tomto roku štát. Cez projekt ministerstva práce a ministerstva kultúry tu aktuálne pracuje 25 ľudí. Aj toto leto im prišli na pomoc dobrovoľníci z rôznych krajín. „Prebiehajúci pracovný kemp je už siedmy v poradí,“ informoval Stanislav Macinský z občianskeho Združenia na záchranu Brekovského hradu.

Dobrovoľník až z Mexika

„Som prvýkrát na hrade. Je to pre mňa zaujímavá skúsenosť, pretože mám rád historické miesta. V našej krajine sa dajú bežne vidieť pyramídy, ale hrady sú nám pomerne cudzie. Máme ich len pár,“ uviedol 22-ročný Erik Sanchez Guerrero. Mladý Mexičan zasvätil toto leto manuálnej práci. Po Brekove sa chystá čistiť turistické chodníky v Taliansku.

Natalia Revilla Martin je ďalšou z dobrovoľníčok, ktorá si užíva leto v Brekove. Spolu s priateľmi hľadá v sutinách hradu vhodný kameň na murovanie. „Som tu, pretože som chcela cestovať na východ Európy. Je to šanca, ako spoznať ľudí odtiaľto, ale vlastne aj z celého sveta,“ hovorí o letnom kempe mladá Španielka. V skupine možno nájsť i Čechov, Nemcov a Rusov.

Starosta Brekova Peter Mihaľko víta letné aktivity na hrade. „Treba pochváliť najmä to, že tu nájdu uplatnenie dlhodobo nezamestnaní. Máme tu každoročne šikovných ľudí, remeselníkov či odborníkov na klenbové murovačky z obce i okolia. Mladí z ‚workcampu‘ sa zasa veľmi tešia, keď priložia ruku k dielu. Je vidieť, že ich to baví.“

Novinkou informačné centrum

V areáli stredovekej stavby pracujú aktuálne na viacerých miestach. „Podarilo sa nám vyčistiť hradnú pivnicu, v ktorej sa kedysi zrejme skladovalo víno. Chceli by sme ďalej zrekonštruovať jej klenbu,“ priblížil Macinský. Ďalší murári budú súčasne stabilizovať bránu hradu, a to v miestach, kde kedysi boli strieľne na pušky. Novinkou tejto sezóny je informačné centrum, ktoré postavili v susedstve tejto pamiatky.

Záchrana hradu nad Brekovom ide už niekoľko rokov ruka v ruke s archeologickým výskumom. Vedie ho Ivana Strakošová z Vihorlatského múzea v Humennom. „Mnohé zo stavebných prác nadväzujú na to, čo zistíme my, archeológovia, pri sondáži,“ uviedla. Doterajšie výskumy priniesli zaujímavé nálezy potvrdzujúce honosnosť niekdajšieho sídla. Išlo napríklad o neskorogotické a renesančné kachlice s rastlinnými a živočíšnymi motívmi. Pochádzajú zo 14. storočia.

Prečítajte si tiež:

Známa stredoveká stavba ožije: Pozrite, aká akcia je pripravená na Brekovskom hrade

Záchrana Brekovského hradu: Čo je nové?
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM