Rôzne

Novinka pre turistov v Osadnom: Toto nájdete v drevenom domčeku

Osadné sa za posledné roky dostalo do povedomia nielen ľuďom z okolia... Jedným z turistických cieľov je krypta, ktorú po novom dopĺňa drevený domček.

Ilustračný obrázok k článku Novinka pre turistov v Osadnom: Toto nájdete v drevenom domčeku
Zdroj: TASR

Kryptu vojakov z prvej svetovej vojny, ktorá sa nachádza pod pravoslávnym chrámom v obci Osadné v Sninskom okrese, dopĺňa novovytvorený objekt pre turistov. Nájdu v ňom suveníry, plní aj funkciu turisticko-informačného centra. Drevený domček sa nachádza pred miestnou farou.

Iniciátorom aktivity je miestny duchovný Peter Soroka. „Už niekoľko rokov v krypte ponúkame rôzne suveníry a spomienkové predmety, ktorých neustále pribúda. Uvažoval som nad objektom, v ktorom by mohli byť uložené,“ vysvetlil. Vzhľadom na nedostatok financií mohli v obci túto myšlienku zrealizovať až v tomto roku.

Vstupná brána

Pri objekte si môžu turisti oddýchnuť a posedieť na lavičke. „Je takou vstupnou bránou do chrámu a krypty,“ poznamenal Soroka s tým, že funguje na samoobslužnom princípe. „Návštevník si môže zobrať akýkoľvek predmet a peniaze vhodí do pripravenej pokladničky. Je to dobrovoľný príspevok,“ uviedol. Objekt je otvorený nonstop, rovnako ako krypta.

Drevený domček funguje aj ako turisticko-informačné centrum. „V krypte získajú návštevníci prostredníctvom audiosprievodcu informácie o histórii. Chcel som, aby sa dozvedeli aj o okolí našej dediny,“ spomenul duchovný. Informačná tabuľa poukazuje na zaujímavosti Osadného a okolia, ako sú napr. Hostovické lúky, vojnové cintoríny či Národný park Poloniny. „Ide o štvorjazyčné prevedenie,“ dodal. Uvažuje tiež o vytvorení tabule, ktorá by približovala zaujímavé lokality celého Sninského okresu.

Po celom svete

Krypta sa v chráme nachádza od roku 1933. Ešte pred niečo vyše desiatimi rokmi o nej na Slovensku vedel len málokto. Vďaka propagácii, ktorú inicioval práve Peter Soroka, sa o nej hovorí po celom svete, keďže je jedinou svojho druhu na Slovensku. V krypte sa nachádzajú bezduché telá 1025 vojakov padlých v prvej svetovej vojne.

Ročne ju navštívi množstvo domácich, ale aj zahraničných turistov napr. z USA, Austrálie či Južnej Kórey. „Už sa dajú počítať v jednotkách tisícoch,“ poznamenal duchovný, ktorý vidí v cestovnom ruchu veľký potenciál pre región. V obci ho považuje za prioritu, do ktorej je potrebné investovať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM