Kultúra

Noc múzeí a galérií v Humennom cez víkend nezažijeme: V okolí ale je z čoho vyberať!

Žánrovo pestrý program ponúkne na pôde východoslovenských kultúrnych stánkov nadchádzajúca Noc múzeí a galérií 2015. Návštevníci sa môžu tešiť na prednášky, výstavy vzácnych obrazov, ukážky prác majstrov remeselníkov, ale aj na komorné koncerty či folklórne vystúpenia.

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií v Humennom cez víkend nezažijeme: V okolí ale je z čoho vyberať!
Zdroj: TASR

Podujatia, ktoré odštartujú v sobotu (16. 5.) podvečer na rôznych miestach, vyvrcholia už tradične v neskorých nočných hodinách.

Keltská kuchyňa i nočné hľadanie pokladu

Vlastivedné múzeum v Hanušovciach nad Topľou otvorí brány návštevníkom v sobotu už o 15.00 h, keď sa v tamojšom archeoparku začne festival Tisícročia za palisádou. „V jeho programe predstavíme historické scény z čias dávno minulých, keltskú a slovenskú kuchyňu, ďalej to bude umenie zručných remeselníkov z oblasti hrnčiarstva, tkáčstva a kováčstva, ale i neľútostný boj v podaní Šarišskej pechoty z hradu Šariš,“ pozýva na návštevu múzea riaditeľka Mária Kotorová Jenčová.

Program Noci múzeí oficiálne otvoria v priestoroch hanušovského kaštieľa, ktoré je sídlom múzea, o 19.00 h. Vystúpia v ňom speváci a hudobníci zo Základnej umeleckej školy v Hanušovciach a členovia folklórneho súboru Vargovčan. Návštevníkom potom priblížia historické príbehu z regiónu gróf Dessewffy, rytier Johanes, grófka Bátoryová a ďalší. Súčasťou programu bude i ukážka lukostreľby či odchyt vtákov v areáli múzejného kaštieľa. Podujatie vyvrcholí nočným hľadaním pokladu rytiera Johanesa z neďalekého hrádku Megeš.

Do Sniny dorazí originál S. Dalího!

Program trocha z iného súdka pripravuje pre sobotňajší večer Galéria Andreja Smoláka v Snine. Jeho hlavným lákadlom bude originálna litografia od Salvadora Dalího, Fluor Dalí. Obraz najznámejšieho surrealistického maliara, ktorý pricestuje na východ Slovenska z Českej republiky, bude možné zhliadnuť v Snine iba medzi 20. a 24 hodinou.

Salvador Dalí už je v galérii v Snine, ale v inej podobe. Týči sa na podstavci ako Muž so zlatým vajcom od českého sochára Josefa Nálepu. Aj táto približne 50-centimetrová socha bude sprístupnená verejnosti počas sobotňajšieho večera v priestoroch sninského kultúrneho stánku. Jeho návštevníci sa môžu tešiť aj na výstavu obrazov A. Smoláka, ukrajinskej výtvarníčky Natálie Tarnay či 14 nepálskych autorov.

Súčasťou programu tohtoročnej „Noci“ v Snine bude ďalej premietanie surrealistického filmu Andalúzsky pes, koncert mladej huslistky Andrey Astrabovej venovaný Nepálu, o živote v tejto krajine príde porozprávať do priestorov galérie miestna cestovateľka a blogerka Alexandra Kováčová.

Foto: ilustračné, živý Archeopark v mestečku Hanušovce nad Topľou

Prečítajte si tiež:

PROGRAM Medzinárodného dňa múzeí v Humennom: Čo všetko môžete zažiť v kaštieli a skanzene!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM