Rôzne

Nežiaduce účinky miernej zimy: Aj v Humennom hrozí premnoženie potkanov

Mierna zima môže vplývať na stav populácie potkanov v našom meste. Ich premnoženiu a teda aj šíreniu nebezpečných chorôb by mali zamedziť deratizácie.

Ilustračný obrázok k článku Nežiaduce účinky miernej zimy: Aj v Humennom hrozí premnoženie potkanov
Zdroj: Dnes24.sk

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Humennom vydal odborné usmernenie, v ktorom odporučil vykonať reguláciu živočíšnych škodcov.

„Vzhľadom na mierne teploty v zimných mesiacoch hrozí v jarných mesiacoch premnoženie živočíšnych škodcov,“ píše sa v usmernení.

„Deratizácia v meste Humenné sa každoročne vykonáva prostredníctvom správcov objektov vo vlastníctve mesta, ktorí ju hradia zo svojich vlastných finančných prostriedkov,“ uviedla pre Humenné24 Michaela Slivková Kirňaková z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom.

Podľa Všeobecne záväzného nariadenia 84/2005 sa povinná deratizácia v Humennom vykonáva v apríli a túto povinnosť majú:

Spoločenstvá vlastníkov bytov v bytových domoch a správcovia bytových domov, prevádzkovatelia verejných kanalizácií a čistiarní odpadových vôd, prevádzkovatelia teplovodov centrálneho vykurovania, materské, základné, stredné školy, stredné odborné učilištia, podnikatelia v oblasti výroby a skladovania potravín, obchodné a pohostinské prevádzkarne so sortimentom potravín, právnické osoby a podnikateľské subjekty vykonávajúce činnosť nakladania s odpadmi a starostlivosť o parky a verejné priestranstvá a ďalšie právnické a fyzické osoby, ktorým povinnosť vykonávať deratizáciu vyplýva z osobitných predpisov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM