Rôzne

Nevšedná príležitosť: Nahliadnuť budete môcť do útrob Stariny

V súvislosti so Svetovým dňom vody budú mať záujemcovia nevšednú príležitosť nahliadnuť v piatok či v sobotu do útrob vodnej nádrže Starina.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedná príležitosť: Nahliadnuť budete môcť do útrob Stariny
Zdroj: Dnes24.sk

V roku 1992 na konferencii OSN o životnom prostredí a rozvoji (UNCED) v Rio de Janeiru bol vyhlásený Svetový deň vody. Ten sa každoročne oslavuje 22. marca. Aj napriek pokroku je na svete viac ako 663 miliónov ľudí bez bezpečného prístupu k pitnej vode a práve tento deň by mal byť vhodnou príležitosťou k prijímaniu opatrení na boj s nedostatkom vody.

…Takmer celé východné Slovensko zásobuje pitnou vodou vodárenská nádrž Starina. Okrem toho je jej krásne okolie často vyhľadávaným turistickým cieľom.

A práve pri príležitosti Svetového dňa vody organizuje Slovenský vodohospodársky podnik Deň otvorených dverí na niekoľkých vodných stavbách – vrátane Stariny. Konkrétne v piatok 23. marca v časoch 9:00, 11:00, 13:00 a v sobotu 24. marca o 10:00 a 12:00 hod.

„Záujemcovia budú mať možnosť vidieť ukážku práce obsluhy vo velíne, odkiaľ sa riadi celá stavba. Neodmysliteľnou časťou programu bude aj prehliadka útrob stavby. Vzostup približne 50 metrov pod korunu hrádze a následne výstup na združený funkčný objekt (veža v strede priehrady). Samozrejmosťou bude odborný a pútavý výklad od pracovníkov vodných stavieb,“ informoval SVP.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM