Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Nepríjemná správa na sklonku leta: Hygienici zákazali kúpanie v Šírave, dôvod vnútri!

Slnečných dní pri Šírave sme si toto leto užili plnými dúškami. O to viac prekvapí tento oznam!

Ilustračný obrázok k článku Nepríjemná správa na sklonku leta: Hygienici zákazali kúpanie v Šírave, dôvod vnútri!
Zdroj: Dnes24.sk

Regionálny úrad zdravotníctva v Michalovciach varuje ľudí pred kúpaním sa v Šírave. Pri utorkovej kontrole vôd zamestnanci úradu objavili voľným okom cyanobaktérie. Vyhlásili preto III. stupeň, ktorý platí pre masový výskyt spomenutých baktérií. Vyhnúť by ste sa mali vodám v rekreačnom stredisku Hôrka, Kamenec – časť Kaluža a Klokočov.

„Na základe vizuálnej kontroly vody na prírodnom kúpalisku Zemplínska Šírava, stredisko Hôrka, Kamenec – časť Kaluža a Klokočov, vykonanej v utorok bol z dôvodu premnoženia cyanobaktérií, stupeň III. hojný až masový výskyt podľa tab. 1 prílohy č. 4 vyhlášky MZ SR č. 309/2012 Z.z. o požiadavkách na vodu určenú na kúpanie v znení vyhlášky MZ SR č. 397/2013 Z.z. vydaný zákaz kúpania,“ uvádza Regionálny úrad zdravotníctva v Michalovciach.

Cyanobaktérie sa vo vodách Šíravy rozšírili aj minulý rok. Cyanobaktérie sú sinice s obsahom látok, ktoré môžu u ľudí vyvolávať alergické reakcie. Môže dôjsť k problémom s dýchaním, kožným vyrážkam, či zápalom očných spojiviek. Keď človek prehltne takúto vodu, môžu sa prejaviť jej toxické účinky, ako je nevoľnosť, zvracanie, bolesti hlavy, či svalové kŕče.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM