Tomáš Šuhajda Kultúra

Neprehliadnite novú výstavu v Humennom: Uvidíte najlepšie diela mladých grafikov

V priestoroch Vihorlatského osvetového strediska v Humennom je v stredu 4. decembra na programe vernisáž výtvarných diel, ktoré zaslali v tomto roku do tradičnej medzinárodnej súťaže mladí autori z viacerých krajín Európy. Práce budú vystavované do konca januára budúceho roka.

Ilustračný obrázok k článku Neprehliadnite novú výstavu v Humennom: Uvidíte najlepšie diela mladých grafikov
Zdroj: Dnes24.sk

Odborná porota 7. Karpatského bienále grafiky detí a mládeže (KBGDaM) hľadala najlepšie práce medzi 430 grafikami z Maďarska, Ukrajiny, Poľska a Slovenska.

Tradícia od roku 2001

„Tradícia Karpatského bienále grafiky detí a mládeže siaha do roku 2001. Z iniciatívy a na základe predchádzajúcej spolupráce Vihorlatského osvetového strediska v Humennom a Centra kulturalneho v Przemyśli vznikla myšlienka realizácie podujatia cezhraničnej spolupráce partnerov, ktorých spájajú Karpaty,“ uviedla jeho koordinátorka Mária Mišková.

Bez moderných technológií

Do spomínanej medzinárodnej súťaže sa zapájajú mladí grafici zaslaním svojich prác zhotovených tradičnými technikami bez použitia moderných počítačových technológií. „Prioritou sú klasické grafické postupy tlače z výšky, hĺbky a plochy, na ktorých sa dieťa, mladý človek zúčastňuje od návrhu, spracovania myšlienky, cez manuálnu prácu až po samotnú tlač a celkovú adjustáciu výsledného obrazu,“ priblížila Mišková.

Slovensko najúspešnejšie

Súťažná porota v tomto roku vybrala zo zaslaných prác 200 najlepších grafík a ich autorom udelila 35 ocenení. „Z tohto počtu získalo Slovensko 19 ocenení, čím sa stalo obsahovou i formálnou kvalitou grafík najúspešnejšou krajinou,“ dodala Mišková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM