Rôzne

Neobyčajné chvíle v Osadnom: Do malej dedinky zavítal veľký ruský zbor! FOTO

Aj keď na daný deň nepripadol žiaden sviatok, do pravoslávneho chrámu v malej obci Osadné sa okolo obeda schádzalo veľké množstvo ľudí aj novinárov.

Ilustračný obrázok k článku Neobyčajné chvíle v Osadnom: Do malej dedinky zavítal veľký ruský zbor! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Osadné. Sobota 22. október okolo obeda. Všetci očakávali vzácnu návštevu z Ruskej pravoslávnej cirkvi na čele s Vysokopreos­väteným Feodosijom, metropolitom tambovským a rasskazovským. V jeho sprievode bol aj známy ruský zbor duchovenstva Sankt-Peterburgskej metropolie, ktorý mal v tamojšej cerkvi koncertovať. Vzácnych hostí pred chrámom privítal duchovný správca Pravoslávnej cirkevnej obce Osadné prot. Peter Soroka a hneď na začiatku smerovali ich kroky do krypty vojakov z I. svetovej vojny pod chrámom.

Neopísateľné

V krypte vladyka Feodosij slúžil panychídu za tam pochovaných vojakov a spieval ju zbor duchovných z Ruska. „Atmosféra tam bola neuveriteľné krásna a duchovná. V malom priestore, kde sa hlava na hlave tlačil vladyka s duchovnými a novinármi sa modlitebný spev vyše 20 členov zboru akoby jednými ústami vznášal k Bohu. Za duše zosnulých vojakov v krypte ešte nikdy v jej histórii nebola Bohu prinesená tak pompézna a zároveň duchovná modlitba spievaná ruskými nápevmi. Bolo to skutočne neopísateľné,“ uviedol P. Soroka.

O krypte predtým nepočul

Vladyka Feodosij sa v mene Ruskej pravoslávnej cirkvi poďakoval Osadňanom za starostlivosť o ruských vojakov a poprosil ich, aby pokračovali v propagácií krypty a histórie I. svetovej vojny. Pre médiá následne povedal, že ako študent Pravoslávnej bohosloveckej fakulty v Prešove v 80. rokoch navštevoval mnohé slovenské mestá, ale o krypte v Osadnom z I. svetovej vojny vtedy nepočul. Je preto rád, že sa po desaťročiach našli ľudia, ktorí sa snažia vracať k tejto zabudnutej stránke histórie.

Prekvapenie na koncerte

V chráme už na zbor duchovných čakalo obrovské množstvo divákov. „Bolo to veľké prekvapenie, lebo keďže je Osadné počtom veriacich celkom malá cirkevná obec, predpokladalo sa, že 30 členný zbor bude spievať maximálne rovnakému počtu divákov. Opak bol však pravdou, v chráme sa tlačilo okolo 150 ľudí z Osadného, okolitých dedín, ale aj zo Sniny, Humenného, Medzilaboriec, Michaloviec, ba dokonca z Trebišova,“ poznamenal P. Soroka.

Z úchvatného hudobného zážitku boli diváci nadšení a za normálnych okolností by nasledoval obrovský potlesk… „To však nešlo, lebo koncert sa konal v chráme a ten je miestom modlitby a nielen obyčajnou koncertnou sálou,“ vysvetlil duchovný správca. Po koncerte ešte nasledovala recepcia v budove obecného úradu.

„Zo strany Pravoslávnej cirkevnej obce Osadné by sme sa chceli srdečne poďakovať predovšetkým Veľvyslanectvu Ruskej federácie v SR ako hlavnému organizátorovi koncertu a vyjadriť potešenie z toho, že sa pre nich vďaka dlhoročnej spolupráci stalo Osadné jedným z hlavných miest na mape Slovenska,“ dodal P. Soroka.

Veľký ruský zbor v malom Osadnom
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM