Tomáš Šuhajda Rôzne

Nebezpečný vírus už dorazil aj do Humenského okresu: Mumpsom sa nakazilo takmer 30 ľudí!

Drvivá väčšina populácie je síce proti nemu očkovaná, no v susednom okrese je aj napriek tomu nakazených toľko ľudí, že tam ide o epidémiu. Podľa najnovších informácií vírus šíriaci sa vzdušnou cestou sa dostal už aj do Humenského okresu...

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečný vírus už dorazil aj do Humenského okresu: Mumpsom sa nakazilo takmer 30 ľudí!
Zdroj: TASR

Mumps je akútne infekčné vírusové ochorenie sprevádzané teplotou, nápadným zdurením príušnej žľazy a iných slinných žliaz. Inkubačný čas je 18–21 dní. Pôvodcom nákazy je vírus.

O epidémii sa hovorí v okresoch Michalovce a Sobrance, a to medzi rómskymi občanmi, no vírus sa už dostal aj k nám. „K dnešnému dňu evidujeme 29 prípadov ochorení,“ uviedol pre Humenné 24 regionálny hygienik Miroslav Veliký.

A aké sú príznaky? ,,Ochorenie začína horúčkou, katarom horných dýchacích ciest a zdurením najčastejšie jednej príušnej žľazy s miernou bolestivosťou. Opuch je na pohmat mäkký a deformuje tvár,“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

Pokiaľ klinický stav nie je komplikovaný, mali by sa chorí zdržiavať v domácom ošetrení aby sa obmedzil prenos na iné osoby. Nemali by sa pohybovať po vonku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM