Rôzne

Navždy spojené so slávnym filmom: Označili zabudnuté miesto v Humennom!

Stane sa novým atraktívnym návštevníckym bodom aj pre turistov? V Humennom označili miesto, ktorá sa spája s jediným slovenským filmom oceneným Oscarom.

Ilustračný obrázok k článku Navždy spojené so slávnym filmom: Označili zabudnuté miesto v Humennom!
5
Galéria

Obchod na korze. Jediný slovenský film ocenený Oscarom, natočený podľa rovnomennej poviedky humenského rodáka Ladislava Grosmana. A inšpiráciou mu bol obchod s galantériou v Humennom, ktorý stál na dnešnom Námestí slobody, na mieste, kde dnes sídli pobočka Slovenskej pošta.

A práve na túto skutočnosť upozorňuje plastika, ktorá bola na budove pošty v piatok slávnostne odhalená. Vyšla z dielne Fera Guldana a za všetkým stoja aktivisti z neformálneho zoskupenia Príď a poznaj, v spolupráci s Jurajom Levickým, predstaviteľom miestnej židovskej komunity. Ako prezradil Ján Mičovský zo zoskupenia Príď a poznaj, práve v rodinnom albume Juraja Levického sa uchoval dôkaz o tom, že obchod, ktorý vstúpil do histórie svetovej kinematografie, stál na mieste, kde v súčasnosti sídli pošta.

Aktivisti veria, že sa týmto činom nevráti do mesta len kúsok historickej pamäte, ale pribudne aj dôležité memento pripomínajúce tragickú dobu. „Keďže nezabudnuteľnými predstaviteľmi židovky vdovy Lautmanovej a jej nešťastného arizátora Tóna Brtka boli Poľka Ida Kamińska a Jozef Kroner, pamätná plastika bude nepochybne oslavou aj ich hereckého majstrovstva, ktoré sa právom v roku 1966 dočkalo ocenenia v podobe ceny Americkej filmovej akadémie. Aj preto možno očakávať, že označenie zabudnutého miesta, spojeného so slávnym filmom, vytvorí nový návštevnícky bod na mape Zemplína, ktorý bude atraktívny i pre hostí spoza hraníc,“ uviedol J. Mičovský na sociálnej sieti.

FOTO: Na Námestí slobody v Humennom pribudol pamätník slávneho filmu
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM