Rôzne

Nastal čas obľúbených modrých bobuliek: Počuli ste už o čučoriedkovej farme na Zemplíne?

Ekologicky pestované čučoriedky bez chémie ponúka malá farma na Zemplíne. Pestujú ich na troch hektároch. Chutné bobuľky sú pritom považované za modrý zázrak prírody. Viete prečo? Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Nastal čas obľúbených modrých bobuliek: Počuli ste už o čučoriedkovej farme na Zemplíne?
Zdroj: TASR

Čučoriedkovú farmu nájdete na južnom Zemplíne v obci Bieľ. Práve táto oblasť sa vyznačuje slnečným počasím, vďaka ktorému sú modré bobuľky plné chuti a vitamínov.

„Máme zasadených vyše 10.000 kríčkov, teraz je najväčší zber. Čučoriedky si vyžadujú veľmi veľkú starostlivosť. Najímame si brigádnikov na sezónne práce, oberáme tri až štyrikrát do týždňa, keď nám počasie dovolí,“ uviedla vedúca prevádzky Zuzana Nagyová. V prípade daždivého počasia ovocie nezbierajú. Ukladajú ich totiž do plastových nádobiek, v ktorých by vlhké začali okamžite hniť.

Zemplínske čučoriedky

Cesta čučoriedok k spotrebiteľovi je prísne kontrolovaná už od zberu. Ovocie putuje priamo zo sadu do partnerských farmárskych obchodov. Zákazníci tak dostanú čučoriedky top kvality, plné chuti. Úrodu zbierajú na farme vždy ráno, aby ich trvanlivosť nezničilo prehriatie slnkom. Firma vidí svoju výhodu v tom, že čučoriedky prepravované zo zahraničia tisícky kilometrov strácajú zo svojej kvality.

Modrý zázrak prírody

Nagyová pripomenula, že čučoriedky sa považujú za modrý zázrak prírody, majú vysoko antioxidačné účinky. „Vynikajúco pôsobia na žalúdok, trávenie, na zrak, krv, takže každému môžem len odporučiť,“ dodala. Čučoriedky sú podľa nej vynikajúce spracované v kompóte a veľmi dobre sa mrazia. „Keď ich vyberiete z mrazničky, ako keby ste ich jedli čerstvé.“ Obľúbené sú do koláčov či ako džem.

Čučoriedková farma bola založená v roku 2012. Aktuálne na nej rastú tri odrody – veľmi skorá odroda Spartan, stredne skorá odroda Bluecrop a stredne neskorá až neskorá odroda Chandler.

Čučoriedková farma na Zemplíne
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM