Rôzne

Najväčší komplex pralesov na Slovensku: V blízkych Poloninách štartuje letná turistická sezóna

Letná turistická sezóna v Národnom parku (NP) Poloniny a Medzinárodnej biosférickej rezervácii Východné Karpaty sa otvorí už tento víkend. V prípade priaznivého počasia sa uskutoční aj takéto podujatie.

Ilustračný obrázok k článku Najväčší komplex pralesov na Slovensku: V blízkych Poloninách štartuje letná turistická sezóna
Zdroj: TASR

V prípade priaznivého počasia sa v sobotu 21. mája uskutoční 15. ročník podujatia Potulky Poloninami. Informovala o tom Iveta Buraľová zo Správy NP Poloniny v Stakčíne. Podujatie sa koná pri príležitosti Dňa národných a karpatských parkov.

Exkurzia vojnových cintorínov

Súčasťou celodennej akcie bude exkurzia vojnových cintorínov na trase Veľká Poľana – Hodošík. Ako uviedol vedúci referátu kultúrneho strediska v obci Stakčín Miroslav Bober, súčasťou katastra obce je desať vojnových cintorínov z prvej a druhej svetovej vojny. „Cintorín na Hodošíku je najvyššie položeným v strednej Európe. Nachádza sa v nadmorskej výške 980 metrov,“ konkretizoval polohu jedného z nich Bober.

Podľa slov Miroslava Buraľa z Nadácie pre ochranu biodiverzity Karpát sa ďalší z nich, a to vojnový cintorín Veľká Poľana, nachádza na severnom okraji obecného cintorína vedľa ruín murovaného kostola sv. Michala Archanjela. „Miesto posledného odpočinku tu našlo 340 vojakov. V kronike obce Veľká Poľana sa spomína tretí cintorín na vrchu Magura pozostávajúci z troch hromadných hrobov. Doteraz sa nepodarilo potvrdiť jeho existenciu,“ uviedol Buraľ vo svojom príspevku uverejnenom na www.kvhbeskydy.sk.

Bohatá drevená architektúra

Obec Veľká Poľana, ktorá bola v roku 1980 vysídlená kvôli výstavbe vodárenskej nádrže Starina, ležala 16 kilometrov od obce Stakčín. Nachádzala sa na hlavnej komunikácii Ruské sedlo – Humenné, dopady vojenských operácií pocítila podľa Buraľových slov takmer okamžite po vypuknutí prvej svetovej vojny.

Národný park Poloniny na Slovensku vznikol v roku 1997. Predstavuje najväčší komplex pralesov. Pýši sa unikátnou bohatou drevenou architektúrou, predovšetkým cerkvami zo 17. a 18. storočia. Najvyšším vrchom je Kremenec (1210 m.n.m.), ktorý je zároveň miestom stretu slovensko-poľsko-ukrajinskej hranice.

Môže vás zaujímať:

Cyklisti narazili na skupinku obrovitých zvierat, tých najväčších: Boli rovnako zvedavé ako my! FOTO

Sledujte zábery z dominanty Vihorlatských vrchov: Úchvatné divadlo, ktoré hrá sama príroda!

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM