Rôzne

Nájdeme si opäť v Humennom autá pokryté pieskom? Saharský dážď si môže dať repete!

Nad Európou sa v týchto dňoch objavujú prachové častice z ďalekej Sahary. V piatok a sobotu by sa mohli dostať aj nad územie Slovenska a prekvapiť by tak mohol saharský dážď. Otázne je, kde presne by k situácii mohlo dôjsť, no práve v Humennom sme tento úkaz už zažili pred rokom.

Ilustračný obrázok k článku Nájdeme si opäť v Humennom autá pokryté pieskom? Saharský dážď si môže dať repete!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informoval portál čas.sk, prachové častice sa nad Európou kvôli silnému vetru na africkej púšti objavujú opäť. V piatok a sobotu by sa mohli dostať aj nad územie Slovenska.

V Humennom sme to tu už mali. Bol 30. máj 2013. Ráno ako každé iné, ale napokon predsa nie. Po prebudení totiž zažili Humenčania nepríjemné prekvapenie, z ktorého sa mohli potešiť maximálne tak autoumyvárne. Všetky autá, ktoré nocovali vonku, ale aj strešné okná na domoch, boli totálne špinavé.

Náš portál ako prvý vtedy prišiel s možným vysvetlením, že špina na autách môže byť pieskom zo Sahary. Neskôr to potvrdili samotní meteorológovia zo Slovenský hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ). Silný vietor v oblasti Lýbie a západného Egypta vyniesol do ovzdušia veľké množstvo prachu a piesku.

Podľa odborníkov zo SHMÚ táto meteorologická situácia spôsobujúca presun saharského prachu a piesku nad Európu alebo Slovensko nie je zriedkavá. Samozrejme, každá malá slovenská lokalita nezaregistruje saharský prach v zrážkach každý rok, ale v rámci Slovenska je možné hovoriť o jeho každoročnom výskyte.

Titulné foto: Takto vyzeralo predné sklo na aute po minuloročnom saharskom daždi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM