Rôzne

Na Vinianskom hrade sa diali veci: Vinobranie, ktoré rozhodne upútalo pozornosť

Sezóna na Vinianskom hrade vyvrcholila naozaj zaujímavo. Ľudia mohli byť svedkami vinobrania, ktoré rozhodne upútalo pozornosť prítomných.

Ilustračný obrázok k článku Na Vinianskom hrade sa diali veci: Vinobranie, ktoré rozhodne upútalo pozornosť
Zdroj: TASR

Sezóna na hrade Vinné vyvrcholila uplynulý víkend podujatím Vinobranie a Albertov stredovek. Návštevníci sa vrátili do čias stredoveku, keď tu bol pánom rytier Albert z Michaloviec.

Čítajte tiež: Chodíme ním denne, ale viete o tom? Vzácnosti, aké ukrýva michalovské námestie

Dobové vinobranie

Cieľ podujatia bolo priblížiť históriu a popularizovať tento turistický bod. Výnimočnou bola oberačka hrozna vo vinici. Túto úrodu vinári a hradný pomocníci spracovali. Celodenná akcia začala práve oberačkou. Všetci sa stretli vo viniciach vo Vinnom, kde odštartovala. Hrozno sa vynieslo na hrad a tam sa spracovalo. Návštevníci mohli vidieť pravé vinobranie na hrade, prvé mlynkovanie a lisovanie hrozna na dobových nástrojoch so zapojením hostí.

Čítajte tiež: Archeológovia na michalovskom námestí: Objavili keramické zlomky i kostené nálezy

Vzácne erby

Prítomných potešila nevšedná scénka zo života Alberta Užského Nagymihályho. Albert Michalovský alebo Užský bol významný nielen svojou odvahou, ale aj funkciami, ktoré dostal. V roku 1417 ho kráľ Žigmund Luxemburský menoval za priora radu Johanitov. Bola to veľmi dôležitá funkcia. O dva roky ho menoval za bána v Chorvátsku (v Uhorsku sa tomu hovorilo palatín, dnes viceprezident). Celý život strávil v bojoch.

Čítajte tiež: Kaskadér na bicykli predviedol v okolí Vinianskeho hradu adrenalínovú jazdu, ZÁBERY stoja za to: Čo na to ale ochranári?

Podľa informácií od občianskeho združenia Zemplínsko-užská hradná cesta, stredoveká scénka bola na hrade hraná štyrikrát. Na hrade boli tiež vystavené erby rodu Nagymihály. „Erby predstavovali vývoj erbu Michalovského od roku 1370 až po dnešný erb mesta Michalovce v celkovom počte deväť,“ zverejnilo združenie. Návštevníci si pochutnali tiež na tradičných i starobylých jedlách.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM