Rôzne

Na Morskom oku nainštalovali automatické zariadenie: Prvé zaujímavé zistenia!

Národná prírodná rezervácia Morské oko patrí k najobľúbenejším miestam mnohých Zemplínčanov. A dokázal to aj prístroj, ktorý tam nainštalovali. Tu sú jeho prvé zistenia.

Ilustračný obrázok k článku Na Morskom oku nainštalovali automatické zariadenie: Prvé zaujímavé zistenia!
Zdroj: Dnes24.sk

Národnú prírodnú rezerváciu (NPR) Morské oko navštívilo počas letnej turistickej sezóny viac ako 20 000 ľudí. Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat získala tieto údaje z automatického prístroja na sčítavanie cyklistov a chodcov, ktorý zaznamenáva ich počty a smer pohybu s elimináciou áut už od apríla tohto roka. Informovala o tom Zuzana Argalášová zo Správy CHKO Vihorlat.

Nedeľa 7. augusta

V mesiacoch júl a august prichádzalo k rezervácii najviac ľudí v nedeľu v popoludňajších hodinách medzi 13.00 a 17.00 h. Najväčší počet návštevníkov za skúmané obdobie bol zaznamenaný v nedeľu 7. augusta, kedy prístroj zaregistroval až 1382 ľudí. „Morské oko v mesiacoch apríl až jún 2016 navštívilo viac ako 9000 osôb, z nich päť percent prišlo na bicykli,“ uviedla Argalášová na margo počiatočných zistení automatického zariadenia.

To slúži na sledovanie využívania pešieho alebo cyklistického chodníka. „Tieto údaje sú dôležité pri vyhodnocovaní investícií do turistických a cyklistických chodníkov, pri ich marketingu a údržbe, ako aj pri celkovom manažmente chráneného územia,“ vysvetlila Argalášová s tým, že presnosť takéhoto sčítania osciluje medzi 95 až 100 % najmä v závislosti od podmienok inštalácie, bežného pohybu prechádzajúcich osôb a smeru ich pohybu.

Manažment lokality

Automatický prístroj poukázal na to, že NPR Morské oko patrí vo Vihorlatských vrchoch k najnavštevo­vanejším lokalitám. Dôvodom jeho inštalovania je podľa slov Argalášovej zisťovanie nielen zmien v počtoch návštevnosti, ale aj v zaťaženosti lokality. „Jedným z cieľov manažmentu lokality je zladenie ochrany prírody a jej rekreačného využívania. Je potrebné monitorovať dopady turizmu a rekreácie a ak prekročia limity únosnosti, zaviesť príslušné manažmentové opatrenia,“ dodala s tým, že v takomto prípade je potrebné poznať aj údaje o štruktúre a počte návštevníkov a ich aktivitách.

Prístroj na sčítavanie inštalovalo Združenie Jantárová cesta v rámci projektu Rozvoj ochrany prírody a chránených území v slovenských Karpatoch, ktorý podporuje Švajčiarsky finančný mechanizmus. „Aktivity v rámci tohto projektu pomáhajú zlepšiť drobnú infraštruktúru a informovanosť verejnosti v rámci CHKO Vihorlat,“ dodala Argalášová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM