Rôzne

Na budovu pošty chcú umiestniť pamätnú tabuľu s textom: Na tomto mieste stál...

Vedeli ste o tom vôbec? V Humennom na mieste, kde dnes sídli pošta, sa mal podľa pamätníkov nachádzať filmom preslávený obchod.

Ilustračný obrázok k článku Na budovu pošty chcú umiestniť pamätnú tabuľu s textom: Na tomto mieste stál...
Zdroj: Dnes24.sk

Obchod na korze. Jediný slovenský film ovenčený Oscarom. Natočený bol v Sabinove podľa poviedky humenského rodáka Ladislava Grosmana. A podľa pamätníkov priestory toho skutočného obchodu na korze, teda predlohy pre poviedku, sa nachádzali v Humennom na mieste, kde dnes sídli pobočka Slovenskej pošty.

Skupina občanov Konštantín Javorský, Juraj Levický a Ján Mičovský zaslali na Mestský úrad v Humennom žiadosť o súhlas na osadenie pamätnej tabule s rozmermi 60×40 centimetrov na Námestí slobody, ktorá by to pripomínala a to dvomi možnými alternatívami: buďto pred budovu pošty, tabuľa by bola osadená podobne ako zámková dlažba v rovnakej výške alebo v našich končinách tradičnejšie a to pripevniť pamätnú tabuľu na súčasnú budovu, čo si však vyžadujete ešte súhlas majiteľa budovy, teda Slovenskej pošty.

„Na tomto mieste stál obchod vdovy Lautmannovej, známy z Oskarom oceneného filmu Obchod na korze (1966), ktorý bol nakrútený podľa poviedky humenského rodáka Ladislava Grosmana (1921–1981),“ znie text navrhnutý spomínanými občanmi, ktorí sú členmi neformálneho občianskeho zoskupenia Príď a poznaj. Túto iniciatívu chcú podľa slov Jána Mičovského sami aj zafinancovať.

Žiadosť sa dostala pred humenských poslancov, ktorí to v pondelok na svojom zasadnutí odsúhlasili. Na odporúčanie Mestskej rady hlasovali o druhej alternatíve. Teraz tak bude potrebné získať súhlas Slovenskej pošty.

Mestskí poslanci zároveň odsúhlasili osadenie upomienkových kameňov, takzvaných stolpersteinov, trom obetiam holokaustu pred budovu mestského úradu na priestranstve pri pamätnej tabuli obetiam holokaustu, kde v minulosti stála synagóga. Osadené budú na náklady žiadateľa, príbuzného týchto obetí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM