Tomáš Šuhajda Kultúra

Múzeum A. Warhola získalo ďalšie originály: Tieto diela kráľa pop-artu môžete vidieť naživo!

O nové prírastky sa rozšíril v týchto dňoch zbierkový fond Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach. Sú medzi nimi aj viaceré diela tohto zakladateľa pop-artu.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum A. Warhola získalo ďalšie originály: Tieto diela kráľa pop-artu môžete vidieť naživo!
Zdroj: TASR

Na kúpu diel, ktoré rozšírili ponuku východoslovenského múzea, prispel jeho zriaďovateľ Prešovský samosprávy kraj, ministerstvo kultúry SR, ale i viacerí sponzori.

Ako informovala muzeoedukologička MMUAW Carmen Cilipová, nová kolekcia pozostáva zo 17 diel 12 autorov, medzi nimi aj viacerých Slovákov – Rudolfa  Sikoru, Rudolfa Filu, Michala Murina, Daniela Brogyányiho, Ladislava Bergera, Martina Borodáča, Daniela Bidelnicu, Petra Kalmusa, ale aj českej výtvarníčky Jitky Kopejtkovej.

Umelkyne s utajenou identitou

Ďalšie získané diela zastupujú súčasný street-art. „Ich autorkami sú umelkyne s utajenou identitou, ktoré tvoria pod pseudonymom. O jednej z nich s menom Bambi sa vie iba to, že pochádza z Londýna, od druhej – Poppy – je k dispozícii iba málo informácií, snáď iba to, že je street-artová umelkyňa, ktorej pseudonym "makový kvet“ sa postupne dostáva do povedomia širšej verejnosti," priblížila Cilipová.

Originálny od kráľa pop-artu

Múzeum sa však teší hlavne z toho, že získalo do svojho zbierkového fondu ďalšie originály od spomenutého kráľa pop-artu A. Warhola. Ide konkrétne o portrét amerického politika a senátora Edwarda Kennedyho a portfólio štyroch obrazov Hans Christian Andersen.

MMUAW v Medzilaborciach

Vzniklo v roku 1991 s počtom zapožičaných 12 serigrafií originálnych diel z pozostalosti A. Warhola, ktorého rodičia pochádzali z neďalekej obce Miková. V tom čase to bolo jediné múzeum na svete venované zmienenému umelcovi. V súčasnosti je jediné svojho charakteru v Európe. Prezentuje sa troma stálymi expozíciami, súčasťou ktorých sú aj diela a vzácne artefakty zo života zakladateľa pop-artu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM