Rôzne

Množstvo vojakov, v akcii aj policajti i hasiči: Čo sa to dialo na Zemplíne? FOTO

V akcii boli vojaci, zložky Ministerstva vnútra aj ťažké mechanizmy. Toto všetko bolo k videniu na Zemplíne. Pozrite si to na fotkách.

Ilustračný obrázok k článku Množstvo vojakov, v akcii aj policajti i hasiči: Čo sa to dialo na Zemplíne? FOTO
16
Galéria
Zdroj: TASR

Precvičenie vzájomnej spolupráce vojakov a zložiek Ministerstva vnútra (MV) SR počas simulovaného vojnového stavu bolo cieľom štvordňového cvičenia Nový horizont 2017, ktoré vo štvrtok vyvrcholilo v okrese Trebišov. V obci Malé Ozorovce a priestoroch Posádkového cvičiska Veľké Ozorovce sa na ňom zúčastnilo približne 200 vojakov a 100 príslušníkov ďalších zložiek s viac ako 50 kusmi rôznej techniky.

Dôležitá súčinnosť

V rámci programu v piatok prebiehali ukážky evakuácie obyvateľstva z postihnutej obce, činnosti pri ochrane a obrane štátnej hranice vrátane postupu pri prenikaní utečencov, ako aj ukážky odstraňovania následkov bojovej činnosti.

Precvičenie plnenia úloh pri zabezpečovaní obrany a ochrany Slovenskej republiky zahrňovalo vojakov, policajtov, hasičov, záchranárov, ale aj zástupcov samospráv a štátnej správy.

„Toto cvičenie je veľmi dôležité na súčinnosť jednotlivých zložiek, aby si spoločne nacvičili svoje individuálne postupy, od samotného plánovania, cez evakuáciu ľudí, ochranu štátnej hranice až po odstraňovanie škôd, ktoré nastali po bojovej činnosti,“ uviedol pre novinárov štátny tajomník ministerstva obrany Marián Saloň.

Zapojení aj obyvatelia

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim konštatoval, že zámerom je zladiť štátnu správu so samosprávou, ozbrojenými silami a ostatnými zložkami v riadení a velení v takýchto situáciách. „V dobe mieru sú ozbrojené sily pripravené podporovať tieto zložky, pomôcť technikou, materiálom, svojimi ľuďmi, skúsenosťami. V dobe vojny, naopak, ozbrojené sily preberajú zodpovednosť a začínajú riadiť ony. Riadime sa myšlienkou Obrana – vec spoločná,“ povedal. Cieľom je podľa neho aj odhaliť nedostatky či slabiny v takejto činnosti, či už v koordinácii alebo komunikácii.

Na Slovensku išlo v poradí o tretie cvičenie s názvom Nový horizont. Krízové situácie môžu nastať aj pri prírodných katastrofách či požiaroch veľkého rozsahu, príprava súčinnosti ozbrojených síl, záchranných zložiek a obyvateľstva je tak podľa Maxima na mieste a bude pokračovať.

Do cvičenia týkajúceho sa evakuácie a civilnej ochrany sa aktívne zapojili aj obyvatelia Malých Ozoroviec. Z hľadiska možných zlepšení do budúcna starosta obce Milan Dolák spomenul komunikačné toky medzi civilnými a ozbrojenými zložkami v prípade krízových situácií, ako aj prípravu samotných obcí a obyvateľstva v oblasti civilnej ochrany.

OBRAZOM: Na Zemplíne prebehlo cvičenie vojakov a zložiek Ministerstva vnútra
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM