Tlačové správy

Metodicko-pedagogické centrum chce pomôcť viacpočetným rodinám

Začiatok školského roka poriadne rozkolíše rodinným rozpočtom. Nové perá, zošity či aktovka - to všetko stojí nemalé peniaze. Najväčšiu finančnú záťaž prežívajú rodičia prváčikov. MPC sa preto rozhodlo pomôcť tam, kde je to najviac potrebné. Pre deti z viacpočetných rodín zbiera školské pomôcky.

Ilustračný obrázok k článku Metodicko-pedagogické centrum chce pomôcť viacpočetným rodinám
Zdroj: TASR

Akcia prebieha od začiatku júla do polovice augusta na všetkých pracoviskách Metodicko-pedagogického centra a sú do nej zapojení všetci pracovníci, ale i externí spolupracovníci. Výsledok zbierky plánuje organizácia odovzdať do začiatku školského roka 2015/2016. Okrem školskej tašky môžu pracovníci prispieť aj inými pomôckami pre základné školy. Patrí medzi ne napríklad: peračník, farbičky, ceruzky, strúhadlo, perá, ale aj zošity a obaly na ne, výkresy či potreby na výtvarnú výchovu.

„Zamestnanci Metodicko-pedagogického centra prišli s nápadom podporiť v tomto období tých, ktorí to podľa nás najviac potrebujú – najmä viacpočetné rodiny, ktoré nedokážu dostatočne materiálne zabezpečiť svoje školopovinné deti predovšetkým v prvom stupni ZŠ,“ vysvetľuje Danka Kapucianová, generálna riaditeľka Metodicko-pedagogického centra. Príspevok pre nákup školských potrieb od štátu dosahuje maximálnu výšku 33,20 eur na dieťa, čo pri aktuálnom množstve pomôcok znamená iba zlomok potrebných financií. Do materiálnej zbierky sa zapojili všetci pracovníci i spolupracovníci na 10 pracoviskách Metodicko-pedagogického centra po celom Slovensku. Doteraz organizácia vyzbierala nielen mnoho materiálnej pomoci, ale aj finančnú čiastku v hodnote viac ako 500 eur. Z výťažku Metodicko-pedagogické centrum plánuje dokúpiť ďalšie školské tašky a potrebné pomôcky. Charitatívna zbierka Školská aktovka zaujala aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, ktoré oslovilo k zapojeniu i svoje priamoriadené organizácie.

„Sme radi, že charitatívna zbierka Školská aktovka oslovila aj iné organizácie ministerstva. Dúfame, že spoločne budeme môcť vyzbierať dostatok prostriedkov na to, aby sme mohli pomôcť zlepšiť situáciu v čo možno najväčšom počte rodín,“ hovorí Danka Kapucianová, generálna riaditeľka Metodicko-pedagogického centra. V prípade, ak pomôcky po zbierke zostanú, Metodicko-pedagogické centrum je rozhodnuté odovzdať ich do vybraných centier voľného času.

Zbierka sa organizuje v spolupráci s neziskovou organizáciou ĽUDIA ĽUĎOM, n.o., ktorá prevádzkuje darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk. Tá vyberie rodiny, ktorým bude poskytnutá materiálna pomoc v podobe školských aktoviek a pomôcok. Prostredníctvom portálu môžu ľudia, ktorí sa ocitli v núdzi, požiadať o pomoc darcov na webe. ĽudiaĽuďom.sk má niekoľko samostatných platforiem, z ktorých najnovšou platformou je projekt Kamoši z webu (kamosizwebu.sk) zameraný najmä na podporu detí zo sociálne slabých skupín a vylúčených spoločenstiev.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM