Tomáš Šuhajda Samospráva

Zastupiteľstvo rozhodlo: Poslanci odklepli primátorke Vaľovej plat 2 327 €

Primátorke Jane Vaľovej (SMER-SD) schválili poslanci mestského zastupiteľstva počas dnešného zasadania základný plat vo výške 2 327 eur.

Ilustračný obrázok k článku Zastupiteľstvo rozhodlo: Poslanci odklepli primátorke Vaľovej plat 2 327 €
Zdroj: Webnoviny.sk

Humenskí poslanci tak ponechali plat primátorky, ktorá je zároveň poslankyňou Národnej rady SR a Prešovského samosprávneho kraja, na základnej – minimálnej úrovni. O výške primátorského platu sa rokuje raz ročne. Mestské zastupiteľstvo môže pritom navýšiť plat aj o 70%.

Výpočet primátorského platu

V zmysle zákona o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov patrí primátorke plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok, a príslušného násobku.

„Priemerná mesačná mzda v národnom hospodárstve za rok 2012 vyčíslená Štatistickým úradom SR je k 1. januáru 2013 stanovená na sumu 805 eur," uvádza sa v dôvodovej správe k schválenému uzneseniu. Na hodnotu 2 327 eur narástla spomínaná suma po jej vynásobení koeficientom 2,89, ktorý sa vzťahuje na samosprávy s počtom obyvateľov od 20 001 do 50 000, čo je aj prípad Humenného.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM