Rôzne

Mesto chce viac separovať bioodpad: Do akcie sa dostane nové špeciálne vozidlo

Technickým službám mesta Humenné bude v separácii biologicky rozložiteľného odpadu pomáhať nové vozidlo za 171 480 eur. Na jeho kúpu dostalo mesto dotáciu z Enviromentálneho fondu vo výške 95 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce viac separovať bioodpad: Do akcie sa dostane nové špeciálne vozidlo
Zdroj: Dnes24.sk

Ako Humenné 24 informovala Michaela Slivková Kirňaková z tlačového referátu mestského úradu, prínosom získania zvozového vozidla z prostriedkov dotácie a rozpočtových zdrojov mesta a následného nákupu špeciálnych nádob z prostriedkov organizácie Technické služby (TS) mesta Humenné je zabezpečenie separácie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO).

Zvozové vozidlo je určené na vyprázdňovanie nádob na bioodpad, ktorý sa bude zvážať z celej lokality mesta Humenné do areálu TS. „Technické služby mesta Humenné majú uzatvorenú zmluvu s oprávneným subjektom, ktorý následne získaný BRO bude ďalej zhodnocovať,“ vysvetľuje Slivková Kirňaková.

Ako uvádza ďalej, nádoby na biologicky rozložiteľný odpad budú rozvezené do lokalít s výstavbou rodinných domov s presne stanoveným harmonogramom zberu. „Stanovený harmonogram bude plniť nielen časový účel, ale aj poučný, aby sa ľudia naučili, ako takýto odpad triediť a uložiť do nádob, aby nedochádzalo k problémom pri zvoze odpadu.“

Ďalšími prínosmi budú podľa pracovníčky tlačového referátu šetrenie finančných prostriedkov na uloženie odpadu na skládke odpadov, zapojenie obyvateľstva do separácie biologicky rozložiteľných odpadov, zvýšenie environmentálneho povedomia, zlepšenie životného prostredia, eliminácia čiernych skládok či znižovanie množstva odpadov a modernizácia technickej infraštruktúry mesta Humenné.

Cena tohto zvozového vozidla je 171 480 eur, pričom 95 000 eur poskytol Environmentálny fond formou dotácie zo štátneho rozpočtu SR. Zvyšok bude hradený z vlastných prostriedkov mesta Humenné.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM