Rôzne

Mestečko, ktorého naj lákadlom je zmrzlina: Letnej pochúťke neodolal dokonca ani Karel Gott!

Tradičná letná pochúťka je už takmer 60 rokov lákadlom neďalekého mestečka. Jej popularita podľa mnohých zatienila i tamojšie pamiatky. Kľúčom k úspechu je údajne rokmi nezmenená chuť a chránená rodinná receptúra.

Ilustračný obrázok k článku Mestečko, ktorého naj lákadlom je zmrzlina: Letnej pochúťke neodolal dokonca ani Karel Gott!
Zdroj: TASR

Slávnu zmrzlinu v Hanušovciach nad Topľou neponúkajú v cukrárni, ale na prízemí rodinného domu. Toho istého, kde ju v 50. rokoch minulého storočia začal predávať Nazmi Redžepovič, rodák z macedónskej Gornji Banice. Vyučený cukrár – zmrzlinár odišiel ešte ako tínedžer na skusy do sveta. Do niekdajšieho Československa si priniesol svoj vlastný recept na zmrzlinu, s ktorým prešiel úspešne cez učňovské skúšky.

Láska v Hanušovciach

„Dedo najprv pracoval v železiarňach v Ostrave, postupne prešiel cez Žilinu, Košice a Prešov do Hanušoviec nad Topľou. Stretol tu babku, zamiloval sa a už odtadiaľ neodišiel,“ hovorí o svojom starom otcovi Slavomír Lechvár. V súčasnosti je jediným výrobcom legendárnej hanušovskej zmrzliny. ‚Remeslo‘ zdedil po svojich rodičoch.

Dedka Nazmiho kedysi poznali v celom regióne. Na zmrzlinárskom bicykli často vyrážal do okolitých obcí a mesta Giraltovce. Známy bol svojím južanským temperamentom, cigaretou sivarom a imidžom obchodníka s oblekom a kravatou. „Bol to gavalier. V časoch komunizmu mohol podnikať málokto, no dedovi sa to podarilo, doteraz nevieme ako. Uchovávam ešte jeho živnostenský list z roku 1951,“ ozrejmuje Lechvár.

Majster Redžepovič zomrel v roku 1991. Počas života, ďaleko od rodiska, zostal v súkromí verný svojmu islamskému vierovyznaniu. Pochovaný je v Hanušovciach nad Topľou spolu so svojou manželkou Máriou. Vychovali spolu troch synov Hamida, Fikriho, Martina a dcéru Tenasip Máriu. Práve ona neskôr s manželom pokračovala v zmrzlinárskej tradícii, ktorej pokračovateľom je ich syn Slavomír.

Zastavil sa i Karel Gott

„To vás proste musí baviť, ináč to nejde. Je to veľká drina, ak to chcete robiť poctivo. Začínam pracovať každé ráno o pol piatej. Varím si vlastnú zmrzlinovú zmes, nie ako väčšina zmrzlinárov. Receptúru zachovávame tu istú ako za deda, aj dnes. Odchýlky sú len mierne. Povedzme, sušené mlieko, z ktorého varím zmrzlinovú zmes, nie je až také kvalitné, aké bolo v minulosti,“ približuje majster zmrzlinár.

„Niekto sa môže priblížiť našej chuti, ale nepodarí sa ju napodobniť úplne. Základom je tajný recept na zmrzlinovú zmes,“ pokračuje Lechvár. V skromnom suteréne domu sa predajú denne stovky kopčekov zmrzliny. Mimoriadne silná býva nedeľa, kedy vie padnúť aj tisícka. Zákazníkmi sú zväčša ľudia mimo Hanušoviec, ktorí nimi prechádzajú na aute či bicykli. Medzi návštevníkmi sa občas objaví aj známa tvár.

„Pred pár rokmi sa u nás zastavil Karel Gott. Bol to pre mňa šok. Mal so sebou šoféra, ktorý poznal našu zmrzlinu, tak ho sem dotiahol,“ spomína Lechvár s úsmevom na prominentného hos­ťa.

Rodinnú receptúru z ruky nepustí

Redžepovičova zmrzlina zostane zrejme naďalej iba záležitosťou Hanušoviec. „Ľudia sa ma zvyknú pýtať, či nechcem prevádzku aj inde. Vravím, že nie, lebo to by som musel pustiť z ruky rodinnú receptúru, lebo by som sám všetko nestíhal, a to nechcem. Radšej sa tomu budem poctivo a naplno venovať iba tu v Hanušovciach,“ konštatuje Lechvár, ktorý si pred kariérou zmrzlinára odkrútil niekoľko rokov v armáde.

Redžepovičova zmrzlina sa vyrába od počiatku teplou cestou s vyše 70-percentným podielom mlieka. Samozrejmosťou sú ako prísady poctivé kakao, čerstvé ovocie a v prípade farbív iba tie prírodné. „Každý deň si dám naraz takých 12, 13 kopčekov zmrzliny. Ani po rokoch konzumácie sa mi nesprotivila. Je to aj taký odkaz pre zákazníkov, že je čerstvá, aby sa nebáli,“ vraví hanušovský zmrzlinár o svojej chladnej maškrte. Aj toto leto má v ponuke citrónovú, kakaovú, rumovú, vanilkovú, jahodovú, karamelovú a banánovú.

Slavomír Lechvar podľa starého rodinného receptu varí hanušovskú zmrzlinu
1
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM