Michala Halásová Rôzne

Máte doma studňu? Dajte si otestovať vodu

Bezplatnú analýzu vody na dusičnany z domových studní ponúka východniarom aj tento rok Východoslovenská vodárenská spoločnosť. Uskutoční sa v piatok 22. marca pri príležitosti Svetového dňa vody.

Ilustračný obrázok k článku Máte doma studňu? Dajte si otestovať vodu
Foto: Michala Halásová

Analýzy ukazujú, že mnohé studne obsahujú nekvalitnú vodu, percento takýchto vzoriek sa pohybuje cez 30 percent. „Tradične v okrese Trebišov je to až vyše 60 percent, v Michalovciach to bolo vlani 48 percent, vyššie je to aj v oblasti Vranov nad Topľou alebo Košice,“ informovala Nataša Riganová, vedúca útvaru chemicko-technologických činností VVS. Dusičnany sú vo vyšších koncentráciách pre zdravie škodlivé.

Vzorku vody treba doniesť v čistej uzavretej sklenenej alebo PET fľaši s minimálnym množstvom 0,3 litra, odobratej v ten istý deň, do zákazníckeho centra príslušných závodov VVS. Urobiť tak možno v čase od 8.00 do 14.00. Jedna osoba môže doniesť maximálne tri vzorky. Výsledky analýzy oznámia záujemcom hneď na mieste. Analýza je určená len pre tých, ktorí nevyužívajú verejný vodovod VVS.

Vodárenská spoločnosť opätovne organizuje aj Dni otvorených dverí. Do piatku ponúkajú verejnosti prehliadku vybraných vodárenských objektov – úpravní a čističiek vôd, a chemické laboratóriá s odborným výkladom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM