Rôzne

Lúč a Vinné o novinkách a poplatkoch: Pripravuje sa aj rekonštrukcia, ktorá poteší

Letná turistická sezóna je na Vinianskom jazere a Lúči v plnom prúde. Návštevníkov čakajú aj novinky, ktoré ocení nejeden z nich.

Ilustračný obrázok k článku Lúč a Vinné o novinkách a poplatkoch: Pripravuje sa aj rekonštrukcia, ktorá poteší
Zdroj: TASR

Obec Vinné, pod ktorej správou je jazero aj stredisko Lúč (nazývané tiež Hôrka), má tohto roku niekoľko noviniek. Letná turistická sezóna začala koncom júna slávnostným otvorením v Klokočove, kde sa uviedla do života publikácia o vodnom diele s názvom Zemplínska šírava – premena zemplínskeho vidieka. Od predchádzajúcich sa tohtoročná sezóna odlišuje pestrou ponukou akcií venovanej k 50. výročiu turizmu na Zemplínskej šírave, pod názvom Retro na šírave.

Letné akcie pre návštevníkov

Okrem oddychu, rekreácie a kultúrneho vyžitia poskytuje vodná nádrž návštevníkom už tradične aj výletné plavby loďou. „Z kultúrnych a spoločenských aktivít na Vinianskom jazere a Zemplínskej šírave v stredisku Hôrka môžeme spomenúť už zrealizované Jánske ohne nad Šíravou ako TOP podujatie programu Terra Incognita na Vinianskom jazere a Vinianskom hrade, Zemplín veterán rally v obci ,“ informovala Kamila Soloninková z kultúry a cestovného ruchu Vinné.

Z Vinného doplnili aj podujatia, ktoré nás v stredisku Lúč a Vinné ešte len čakajú: Dni vína vo Vinnom v obci, Návrat na Slnečný Lúč na pláži v stredisku Hôrka, Motozraz sveta motocyklov na stredisku Hôrka, SunDance Festival na pláži v stredisku Hôrka, podujatia na Amfiteátri, premietanie filmov a iné aktivity.

Čítajte tiež: Známa vinohradnícka dedina Zemplína láka návštevníkov: Ak milujete víno, hneď zbystrite pozornosť!

Koľko zaplatíte za vstup s autom, či stanovanie?

Zisťovali sme aj, v akej výške je parkovné a poplatky za stanovanie na Vinianskom jazere a Zemplínskej šírave v stredisku Hôrka. „Parkovné počas víkendu je 5 €, cez týždeň 3 € na Vinnom jazere. Na Šírave sa parkovné vyberá len počas víkendu, a to 3 €,“ upresnila Kamila Soloninková.

Ak sa rozhodnete stanovať, za stan zaplatíte 4€/deň, auto 3€/deň, elektrická prípojka vás vyjde 2€/deň (kto má zaplatené za stanovanie WC zdarma a sprchy 1 €) WC 0,30 € a sprchy 1 €/.

Novinky, ktoré si všimnete

Ak sa vyberiete k jazeru peši, narazíte na nejednu novinku. „Rekreačné strediská sú na sezónu pripravené, v tomto roku sú na strediskách osadené nové smetné nádoby, lavičky, plážové solárne sprchy, prezliekárne, úprava parkovacích miest na Vinnom jazere,“ uviedla Soloninková. Pripravuje sa nový informačný systém na Šírave a ľudí poteší aj rekonštrukcia toaliet pri jazere. „Ako každý rok aj tento sme v spolupráci s rybárskym zväzom a povodím Laborca vyčistili brehy od naplavených odpadkov.“

Návštevníci môžu vidieť retro dovolenkové predmety, ktoré patrili v minulosti do dovolenkovej výbavy každého návštevníka. Retro múzeum je súčasťou Turisticko informačnej kancelárie, ktorá je otvorená počas letnej turistickej sezóny každý deň od 10. do 16. hodiny.

Policajti na koňoch

Počas celej letnej sezóny budú na vás dohliadať muži zákona. O zvýšenú bezpečnosť návštevníkov počas sezóny sa starajú policajti Vinné – Zemplínska šírava. „Zamerajú sa na zvýšenú kontrolu plavebných opatrení a plavby skútrov na služobnom člne,“ uviedli z obce Vinné.

„K úspešnej letnej sezóny patrí aj počasie, ktoré určite ovplyvní návštevnosť jednotlivých stredísk,“ dodala na záver Soloninková z kultúry a cestovného ruchu Vinné.

Môže vás zaujímať:

Dedina pri Širave: Pri jej názve spozornejú najmä znalci vína, je tu však toho oveľa viac! FOTO

Posledný pozdišovský hrnčiar Ľubomír Lipai: Michalovčanov ohúril živou sochou!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM