Veronika Kalinová Krimi

Ktorá trestná činnosť láka mladých ľudí najviac? My to vieme...

Odborníci sa na konferencii Trestnoprávne a kriminologické aspekty kriminality mládeže zhodli na tom, že mladí ľudia nevedia, čo im za spáchaný trestný čin môže reálne hroziť. Diskutovalo sa aj o tom, čo môže zlákať mladých ľudí najviac. O ktoré trestné činy teda ide?

Ilustračný obrázok k článku Ktorá trestná činnosť láka mladých ľudí najviac? My to vieme...
Zdroj: TASR

Nedostatočné vedomosti

„U mnohých chýbajú základné znalosti o veku trestnej zodpovednosti, to znamená, odkedy sa osoba stáva trestne zodpovednou,“ povedal dekan fakulty Jaroslav Ivor. Podotkol tiež, mládež treba vzdelať najmä v drogovej trestnej činnosti: „V tomto smere sú veľmi benevolentné prístupy najmä u mládeži, ktorá sa domnieva, že fajčenie marihuany alebo držanie marihuany pre bežnú potrebu je beztrestné.“

Najväčšie pokušenie mladých

Roman Svatoš zistil, akú trestná činnosť mladých ľudí najviac pokúša. Ide o trestný čin falšovania peňazí. „Dôvodom je túžba po peniazoch, ale najmä kvalitná a ľahko dostupná výpočtová technika,“ povedal Svatoš. Ak má mladistvý prístup ku kvalitnej tlačiarni, tak to pokušenie je obrovské. Mladí si však neuvedomujú závažnosť tejto trestnej činnosti a najmä vysoký trest, ktorý je s ňou spojený.

Dobrá správa na záver

Jaroslav Ivor ďalej uviedol, ku ktorým trestným činom sa mladí uchyľujú najviac: „U detí a mladých ľudí prevláda majetková kriminalita ako krádeže a poškodzovanie cudzej veci.“ Dobrou správou je, že z hľadiska počtu stíhaných osôb má však podľa odborníkov kriminalita mladých v posledných desiatich rokoch klesajúcu tendenciu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM