záruba martin Rôzne

Kkandidáti na primátora sú za bytovú výstavbu

(TASR) - Kandidáti na post humenského primátora Vladimír Kostilník a Jana Vaľová sa zhodujú na potrebe ďalšieho budovania nájomných bytov na území mesta.

Bytový fond v Humennom tvorí 563 bytových domov, kde sa nachádza asi 9500 bytov a 1724 rodinných domov s 1950 bytmi. „Ak k celkovému počtu 11.450 bytov priradíme koeficient 3,2 obyvateľa na jeden byt, mali by sme uspokojiť v Humennom 36.640 ľudí. Keďže obyvateľov je 34.744, javí sa súčasný počet bytových jednotiek dostačujúci,“ konštatoval súčasný primátor Vladimír Kostilník.
Dodal, že aj napriek tomu pre zabezpečenie svojho bývania v súčasnosti čaká pomoc od mesta asi 1200 žiadateľov. „Ich požiadavky sa postupne riešia výstavbou nových bytov a prideľovaním uvoľnených bytov,“ poznamenal primátor.
Podľa Kostilníkových slov sa v rámci Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta predpokladá do roku 2015 vybudovať 500 nových bytov v bytových a 950 v rodinných domoch, čím by sa mali uspokojiť požiadavky na bývanie asi 4825 ľudí. „Tento program v prípade úspechu vo voľbách budem razantne uplatňovať, pretože som tieto veci organizačne, technicky i projekčne pripravoval,“ uzavrel Kostilník.
Výstavbu bytov má vo svojom programe aj Vaľová. „V Humennom sa ich doposiaľ postavilo veľmi málo a nedostatočne sa využíva fond rozvoja bývania, čo by som chcela zmeniť,“ uviedla pre TASR. Ako poznamenala, v prípade úspechu vo voľbách sa chce zamerať okrem mladých rodín aj na výstavbu bytov pre seniorov, osamelé matky s deťmi, ktoré by mali upravené limitované sadzby nájomného.
„Na pomoc mladým rodinám, ale aj ľuďom v núdzi by som chcela zriadiť banku pomoci, kde by sme ľuďom, ktorí si zariaďujú domácnosť a nemajú dostatok prostriedkov, poskytli nábytok, bielu techniku či kuchynské vybavenie, ktoré by priniesli občania mesta pre tých, ktorí to potrebujú,“ priblížila Vaľová.
Boj o primátorské kreslo vedú okrem Vaľovej, ktorú podporuje koalícia Smer-SD, ĽS-HZDS, SNS, Nová demokracia, Slobodné fórum, Úsvit, Strana zelených, a Kostilníka kandidujúceho bez politickej podpory aj stavebný inžinier Andrej Lopata a učiteľka v materskej škole Viera Čurková. Obaja sa uchádzajú o funkciu primátora tiež ako nezávislí. Posledného kandidáta, stavebného inžiniera Milana Mňahončáka podporuje strana Náš kraj.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM