Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Kaskadér na bicykli predviedol v okolí Vinianskeho hradu adrenalínovú jazdu, ZÁBERY stoja za to: Čo na to ale ochranári?

Hrad Vinné sa podarilo zdolať cyklistovi, ktorý sa kaskadérskym kúskom pochválil na videu. Zábery okolia ľudí nadchli, ochranári však majú iný názor.

Ilustračný obrázok k článku Kaskadér na bicykli predviedol v okolí Vinianskeho hradu adrenalínovú jazdu, ZÁBERY stoja za to: Čo na to ale ochranári?
Zdroj: Vimeo.com

Úžasné zábery

Na internet sa dostalo video s cyklistom, ktorý zdoláva Viniansky hrad. Video začína pohľadom z hradu na okolie. Cyklista sa díva najprv na Šíravu, vzdialené Michalovce a nádhernú prírodu dole pod ním. Krátko na to sadá na bicykel a odchádza z hradu prudkou jazdou dole kopcom. Nádherné video zachytáva nielen adrenalínovú jazdu, ale tiež obrazy jesennej prírody spätej s pýchou Vinného. Z hradu schádza dole cyklista, pričom je vidieť aj opravujúci sa hrad. Jazdec sa predvádza na jedom kolese a následne smeruje do lesa pod hradom.

Oku kamery neušli ani dve deti, ktoré sa za rýchlym cyklistom rozbehli a dívajú sa naňho zhora z lesného chodníčka. Ďalej už kameranam zachytáva len prírodu a les naokolo. Odvážny jazdec preskakuje pníky stromov, kopy kameňov a predvádza rýchlu adrenalínovú jazdu plnú zákrut a úzkych zákutí. Po zdolaní lesa prichádza na lúku.

Video nadchlo, ale aj nahnevalo

Video však niektorých pobúrilo: „Vidím, že už nikoho neštve nejaká ochrana prírody. To video je celé natočené v pásme ochrany 4. stupňa.“ Názory sa však rozchádzajú: „Na videu nevidím, že by ničil niekoho prácu. Keď sa cyklista rúti dole kopcom a zbadá turistu, tak zabrzdí nie? Na to predsa máme tie brzdy! Aká ochrana prírody?? To, že tam za rok prejde milión pešiakov vás neštve ?? Ale pár cyklistov áno? Aj keď sa nachádzam v 4. pásme ochrany, stále idem po cestičke a nie mimo nej. Tak v čom je problém?,“ napísal Maťo.

Ľuďom sa video páči. Niektorí predpokladajú, že sa nakrúcalo na časti, a preto to nebolo nebezpečné. „Pekné video, ale súhlasim – jazdiť po hrade, ak tam prebiehajú rekonštrukčné práce je trošku priveľa.Chodim tam dosť často a poznám aj zopár ľudí, čo tam pracujú. Je to drina, tak im neničte ich prácu.Toto bolo video profika, takže asi na ľudí si dali pozor a predpokladám, že to bolo natáčané na časti, takže ok.“

Cyklista v ochrannom pásme

Štátna ochrana prírody SR Správa CHKO Vihorlat nás informovala, že sa jedná sa o Prírodnú rezerváciu Viniansky hradný vrch, kde platí 4. stupeň ochrany. „V zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny je na území, na ktorom platí štvrtý stupeň ochrany zakázaný vjazd a státie s bicyklom na pozemky za hranicami zastavaného územia obce mimo diaľnice, cesty, miestnej komunikácie, účelovej komunikácie a vyznačenej cyklotrasy,“ povedala Ing. Gabriela Lauková, Krajinár.

„Cyklista, ako je zrejmé z videa, sa pohyboval po turistickom chodníku v 4. stupni ochrany a v 3. stupni ochrany (ochranné pásmo PR Viniansky hradný vrch – 100 m od hranice PR),“ uviedla G. Lauková.

Dodala, že tým, že sa cyklista pohyboval po turistickom chodníku, mohol ohroziť peších turistov. Pracovníci Správy CHKO Vihorlat vykonávajú kontrolu chránených území, aj pre Viniansky hradný vrch. „Kontroly sa vykonávajú vo všetkých chránených územiach v územnej pôsobnosti. Nie je možné byť sústavne vo všetkých chránených územiach, a preto je možné, že sa takáto činnosť udiala bez nášho vedomia,“ uzavrela.

Oslovili sme aj autora videa a cyklistu. Do našej uzávierky sa nám však nevyjadril.

Kaskadér v okolí Vinianskeho hradu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM