Tomáš Šuhajda Tlačové správy

Kandidát na poslanca Juraj Nosko a jeho predstavy o Humennom: Participatívny rozpočet aj nová oddychová zóna!

(PR) - Aj keď vekom už dôchodca, stále veľmi aktívny a práve svoje bohaté životné a profesionálne skúsenosti a to aj na viacerých riadiacich funkciách chce odovzdať v prospech Humenčanov. Juraj Nosko – kandidát na poslanca do mestského zastupiteľstva v obvode č.1.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát na poslanca Juraj Nosko a jeho predstavy o Humennom: Participatívny rozpočet aj nová oddychová zóna!
Zdroj: Dnes24.sk

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

S myšlienkou kandidovať v mojom prípade prišli spoluobyvatelia Gaštanovej ulice a to na základe toho, že pod mojím vedením sa v tejto časti mesta zorganizovala skupina aktívnych ľudí, ktorí vytvorili takzvaný Akčný výbor občanov Gaštanovej ulice. Spolu s nimi som začal riešiť aktuálne problémy okolo uvažovanej výstavby novej IBV medzi Dubníkom a Gaštanovou ulicou s cieľom nezhoršiť súčasnú kvalitu bývania v tejto časti mesta, no a postupne odstraňujeme i dlhoročne neriešené problémy, ktoré nás tu trápia.

Čo sa vám podarilo dosiahnuť?

Dobre sme rozbehli a organizovali spoluprácu s Technickými službami mesta, výsledkom čoho bolo, že sme doplnili a dali do poriadku záhradné prvky, poopravovali zábradlia, čiastočne vylepšili vzhľad verejného priestranstva pred reštauráciou Gaštanka. Vyčistila sa značná časť jednej strany ulice pri objekte CO, poopravovali sa výmole a výtlky miestnej komunikácie. V spolupráci s Východoslovenskou vodárenskou spoločnosťou a TS mesta bola dokonale prečistená dáždová a splašková kanalizácia v celej časti. Po viacročnom úsilí sa konečne podarilo započať riešenie povrchovej dažďovej vody z ul. na Lieskovčíku, ktorá pri intenzívnych daždoch pravidelne zaplavuje Gaštanovu ulicu. Bola vyčistená značná časť koryta Lieskovec správcom toku. V spolupráci s komisiou dopravy bol ziskaný súhlas na vytvorenie šiestich pozdĺžnych parkovacích miest…

Vaše aktivity na Gaštanovej sú ľuďom z okolia teda známe, aké sú ale vaše plány a ciele z pohľadu mesta ako celku – čo by ste chceli dosiahnuť z pozície poslanca?

V úplnej skratke sú to dva hlavné projekty a jedna zmena. Prvým projektom je súbežné budovanie vodného diela na toku Lieskovec s novou rekreačnou oddychovou zónou mesta. Vodné dielo – polder, ktoré bude primárne chrániť obyvateľov pred povodňami, by zároveň s jeho okolím slúžilo pre celé mesto na oddych, šport a turistiku. Polder bude predstavovať vodnú plochu o rozlohe približne jedného hektára. Keďže sa jedná o južný svah, tak v lete budú vytvorené ideálne podmienky na vodné športy a kúpanie, v zime na korčuľovanie v prírode. V okolí by sa mohli postupne vybudovať rôzne športoviská, miesta na posedenie pri opekaní, turistiku a pod. Ďalším projektom je participatívny rozpočet a zvýšenie počtu volebných obvodov.

Participatívny rozpočet?

Áno, mojim veľkým cieľom by bolo dosiahnuť čo najvyššiu možnú participáciu obyvateľov na riadení mesta. Pre každý kalendárny rok tak zaviesť Participatívny rozpočet mesta. To by v praxi a v skratke znamenalo, že o použití určitého objemu peňazí z rozpočtu mesta by rozhodovali priamo jeho obyvatelia. Na Slovensku v tomto smere už majú skúsenosti obyvatelia v Bratislave, Ružomberku a v Banskej Bystrici.

Uviedli ste viac volebných obvodov v ďalších voľbách, koľko by ich teda malo podľa vás byť?

Minimálne štyri. Sledujem tým jednoznačné zlepšenie, zintenzívnenie a priblíženie práce poslancov bližšie k obyvateľom konkrétneho obvodu mesta. Komunálna politika sa musí robiť jednoznačne pre občana, v žiadnom prípade to nemá byť miesto na presadzovanie záujmov politikov, ich strán, ako aj partikulárnych záujmov rôznych skupín.

Spomínali ste, že na internete chcete aj bližšie prezentovať svoje predstavy a riešenia pre mesto…

Áno, od utorka budúceho týždňa – 14. októbra chcem v určitých pravidelných časových inervaloch bližšie odprezentovat formou videoblogov problematiku, ktorú tu uvádzam. Budú dostupné na – youtube.com/nos­kohumenne.

Foto: archív JN

Juraj Nosko: Participatívny rozpočet aj nová oddychová zóna
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM