Rôzne

Kaliňák prehovoril o príchode rakúskych azylantov: V akej súvislosti z jeho úst vypadlo slovo Humenné?!

Minister vnútra SR Robert Kaliňák zatiaľ nepozná presný termín, kedy by na Slovensko mali prísť prví z 500 dočasných rakúskych azylantov. Tých by malo Slovensko ubytovať v Gabčíkove, hoci to podľa ministra vnútra nemusí byť jediné riešenie.

Ilustračný obrázok k článku Kaliňák prehovoril o príchode rakúskych azylantov: V akej súvislosti z jeho úst vypadlo slovo Humenné?!
Zdroj: TASR

„Ja si myslím, že zatiaľ inú alternatívu nepotrebujeme, pretože sa veľmi nezmenili požiadavky. Ale súhlasím, že tých alternatív je viac, ktoré môžeme použiť. Štandardne používame Humenné, teraz sú veľmi využité aj Sečovce, Medveďovo, Rohovce, Opatovská Ves, to sú všetko adresy, ktoré naši občania, ktorí tam aj žijú, veľmi dobre poznajú,“ konštatoval minister vnútra Robert Kaliňák.

Gabčíkovo je však najbližšie a je to podľa neho asi najjednoduchšia verzia. „Ja rozumiem aj tým stanoviskám, ktoré povedali občania Gabčíkova. Rovnako tak je pravda, že 17 rokov tam ten tábor funguje, takže neviem, prečo sa dnes zrazu zmenila situácia,“ dodal v tejto súvislosti Kaliňák.

„My sme poskytli dočasné ubytovacie kapacity pre azylantov, ktorí požiadali o azyl v Rakúsku a aj sa tam, samozrejme, vrátia. V tejto chvíli sa riešia technické podmienky, a tak neviem povedať presný termín, kedy vlastne prídu,“ povedal Kaliňák na margo termínu príchodu rakúskych azylantov. Podľa neho nie je isté, či to bude už v auguste, čo bol pôvodný termín. „Tu je množstvo technických podmienok, ktoré sa musia splniť, a nie len z našej, ale aj z rakúskej strany,“ uviedol.

Minister vnútra SR Robert Kaliňák a spolková ministerka vnútra Rakúskej republiky Johanny Mikl–Leitner 21. júla tohto roka podpísali memorandum, na základe ktorého Slovensko prijme 500 dočasných rakúskych azylantov z rakúskeho centra prvého kontaktu v Traiskirchene.

Súvisiaci článok:

Potvrdené, Slovensko prijme z Rakúska 500 utečencov: Kde budú ubytovaní?

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM