Rôzne

K zubrovi Matúšovi nasťahovali dva danielie páry: Sledujte, čo nastalo

K zubrovi Matúšovi, ktorý sa v súčasnosti nachádza v Animoterapeuticko-jazdeckom centre (AJC) v Snine, pribudli nedávno dva mladé danielie páry.

Ilustračný obrázok k článku K zubrovi Matúšovi nasťahovali dva danielie páry: Sledujte, čo nastalo
Zdroj: TASR

Ako uviedol veterinárny lekár Vladislav Juško, oba druhy sa znášajú. „Dokonca najstarší samec si dovoľuje na Matúša, chce s ním akože zápasiť,“ spomenul. Myslí si, že spolunažívanie s nimi zubrovi vyhovuje. Podľa jeho ďalších slov to možno pozorovať najmä večer, keď si ľahne a daniele sa uložia k nemu. „Berme, že oba druhy sú stádovité, takže preto sme to aj tak riešili,“ uviedol s tým, že je to prirodzené.

Daniele kŕmia v centre klasicky senom, kukuricou, ovsom, jablkami, mrkvou, repou či silážou. Po zdravotnej stránke sú na tom podľa veterinára dobre. „Smejeme sa, že máme syndróm pravej zadnej nohy, lebo najstarší samec sa po dovoze poranil a trochu kríva,“ uviedol Juško na margo toho, že Matúša priviezli do AJC s rovnakým problémom. Daniele, z ktorých jeden má dva roky, všetky ostatné sa narodili v minulom roku, sa už vo výbehu aklimatizovali.

Zubor Matúš je rovnako stabilizovaný, momentálne má menšie tráviace problémy. „Predpokladám, že by to malo ustúpiť a mal by byť v poriadku,“ dodal veterinár s tým, že zmocnel a teší sa životu. Podľa neho mohol pribrať už viac ako 100 kilogramov. „Išlo nám o jeho záchranu, aby sa mu darilo, aby bol spokojný,“ skonštatoval. Prítomnosť samice zubra v centre nevylučujú. V tejto súvislosti sa už uskutočnili niekoľké stretnutia, zatiaľ sú bez výsledkov.

Štvorročného zubra, pôvodom z Poľska, priviezli do centra ešte v marci minulého roka so zranením na nohe, ktoré utrpel po náraze s osobným motorovým vozidlom. Následky po úraze však vylučujú jeho život vo voľnej prírode. Podľa veterinára môže Matúš fungovať iba v podmienkach, kde je o neho postarané, kde bude kŕmený, kde bude mať obmedzený pohyb. Vo voľnej prírode by totiž vydával viac energie, ako by mohol prijať.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM