Rôzne

Jarné čistenie Zemplínskej šíravy: Z obľúbenej vodnej nádrže vyvážali odpad desiatky nákladiakov! FOTO

Vodohospodári ukončili tento týždeň jarné čistenie vodnej nádrže Zemplínska Šírava. Oteplenie znamená každý rok výrazné znečistenie vody.

Ilustračný obrázok k článku Jarné čistenie Zemplínskej šíravy: Z obľúbenej vodnej nádrže vyvážali odpad desiatky nákladiakov! FOTO
Zdroj: TASR

Vodohospodári odviezli dokopy 90 vriec plastového odpadu a ďalších 54 plných nákladných áut rôznych naplavenín, akými boli polámané konáre stromov, ale aj celé vyvrátené kmene, kusy dreva či zoschnutá tráva. V prípade týchto naplavenín išlo o biologicky rozložiteľný odpad, ktorý umiestnili do prázdneho zemníka, aby ho skompostovali. 

„Voľne pohodené odpadky, najmä plastové obaly a fľaše, voda z topiaceho sa snehu, spláchne nielen do Laborca, ale aj do jeho prítokov a všetko sa to potom nahromadí v Šírave,“ uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š. p., Ľuboš Krno.

Vlani museli vodohospodári zápasiť s rekordným množstvom odpadov, dialo sa tak po intenzívnych zrážkach. Zemplínsku Šíravu čistia každú jar.

Krno informoval, že momentálne je hladina vodnej nádrže čiastočne znížená, pretože sa vodohospodári pripravujú na rekonštrukciu jej výpustného objektu v Zalužiciach.

Prečítajte si tiež:

Veľká rekonštrukcia na Zemplínskej šírave už tento rok: Pozrite, do čoho sa naleje takmer 900 tisíc eur

Veľké jarné čistenie Zemplínskej šíravy
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM