Krimi

Január na našich cestách: 4 mŕtvi, z toho až traja chodci. Polícia reaguje akciami

Takmer tretinu z usmrtených osôb pri dopravných nehodách v Prešovskom kraji v minulom roku tvorili chodci. 37 usmrtených, z toho 13 chodcov. V januári zahynuli pri dopravných nehodách v kraji 4 ľudia, z toho až traja chodci! Polícia reaguje akciami.

Ilustračný obrázok k článku Január na našich cestách: 4 mŕtvi, z toho až traja chodci. Polícia reaguje akciami
Zdroj: Policajný zbor SR

K prvej nehode došlo v Starej Ľubovni, kde chodca prechádzajúceho po priechode pre chodcov zachytilo auto a na následky zranení podľahol. Na ceste medzi obcami Holčíkovce a Malá Domaša vo vranovskom okrese auto zrazilo a usmrtilo chodca idúceho po strede vozovky. Tretí chodec zahynul na ceste medzi Humenným a obcou Brestov.

Dve nehody sa stali v čase zníženej viditeľnosti, pričom podľa polície chodci na sebe nemali reflexné prvky a v jednom prípade bol u nebohého chodca zistený alkohol.

Pozor na zníženú viditeľnosť a alkohol

„Je už všeobecne známou skutočnosťou, že chodci patria k najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky a zvlášť to platí v čase zníženej viditeľnosti, keď nemajú na sebe žiadne reflexné prvky. Nehovoriac už o tom keď je chodec pod vplyvom alkoholu,“ hovorí Daniel Džobanik z Krajského riaditeľstva PZ v Prešove.

Podľa neho z policajných štatistík vyplýva, že približne v 72% prípadoch dochádza k usmrteniu chodcov za zníženej viditeľnosti a len v 28% za nezníženej viditeľnosti. Takmer každý piaty chodec (vinník dopravnej nehody) je pod vplyvom alkoholu.

Policajné akcie

„Vzhľadom na nepriaznivý vývoj situácie pri počte usmrtených chodcov sa polícia v Prešovskom kraji v nasledujúcich dňoch a týždňoch viac zameria práve na chodcov a ich povinnosti v cestnej premávke, ale taktiež na vodičov a ich povinnosti voči chodcom,“ informuje policajný hovorca.

Každý februárový pondelok ráno budú tak celokrajské dopravné akcie so spomínaným zameraním a v piatok 7.2. v čase od 16:00 do 20:00 bude celokrajská dopravno-preventívna akcia zameraná na nemotorových účastníkov cestnej premávky, spojená s rozdávaním reflexných prvkov.

„Okrem toho jednotlivé okresy vykonajú vo februári na svojom území ďalšie dopravné akcie so zameraním a v dňoch a časoch podľa analýzy stavu dopravnej nehodovosti v danom okrese,“ dodal Džobanik.

Foto: DN medzi Humenným a Brestovom

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM