Zuzana Vajayová Rôzne

J. Vaľová dnes zložila sľub, poslanci jej schválili plat 2387 eur

Poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Jana Vaľová (Smer-SD), ktorú v novembri zvolili občania do funkcie primátorky mesta Humenné, dnes na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva zložila primátorský sľub.

Rovnako zložilo slávnostný sľub aj 24 zvolených poslancov mestského parlamentu. „Keď som si prešla volebné programy, s ktorými išli do volieb poslanci, v 90 percentách sa v tých najdôležitejších prioritách zhodovali a to bez ohľadu na ich politickú príslušnosť. Preto očakávam, že spolupráca so zastupiteľstvom bude dobrá a v prospech rozvoja mesta,“ uviedla pre TASR Vaľová. Dodala, že jej absolútnou prioritou je momentálne príprava rozpočtu, nakoľko mesto ho stále nemá chválený a do nového roka vstupuje s provizóriom.

V priebehu najbližších dní sa plánuje stretnúť so zamestnancami úradu a vedeniami organizácií, v ktorých má mesto svoje zastúpenie. Zároveň sa zameria aj na zmluvy, z ktorých pre radnicu vyplývajú aktuálne právne a ekonomické záväzky.

Mestské zastupiteľstvo na svojom ustanovujúcom zasadnutí rozhodovalo aj o plate novej primátorky. Tá bude mesačne poberať 2387 eur. „Je to mzda na najnižšej možnej hranici, ktorá vyplýva zo zákona o platových podmienkach starostov miest a obcí, prepočítaný podľa koeficientu na počet obyvateľov, pričom som dopredu deklarovala, že sa vzdávam aj akýchkoľvek odmien,“ spresnila Vaľová. Zdôraznila, že vo funkcii viceprimátora by rada videla človeka, ktorý bude akceptovaný všetkými poslaneckými klubmi a preto o tejto personálnej otázke bude hovoriť s ich predsedami.

Počet klubov v zastupiteľstve by mal byť podľa primátorky známy v priebehu dvoch dní, dokedy majú predsedovia odovzdať písomné oznámenie o ich konštituovaní. Predpokladá, že v mestskom parlamente bude pôsobiť spoločný klub Smeru-SD, ĽS-HZDS, samostatné kluby KDH a SDKÚ-DS, jeden by mohli vytvoriť nezávislí a niektorí poslanci pravdepodobne zostanú nezaradení.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM