Tomáš Šuhajda Rôzne

Humenský tréner Braňo to prezradil: 10 rád, ako zabojovať s kilami navyše

A máme po Vianociach... Toto krásne obdobie mnohým zaiste prispelo tiež ku kilám navyše. Ako s nimi zabojovať? Opýtali sme sa osobného trénera Braňa Brecíka z Humenného.

Ilustračný obrázok k článku Humenský tréner Braňo to prezradil: 10 rád, ako zabojovať s kilami navyše
Zdroj: Dnes24.sk

Len nedávno sme oslávili príchod nového roku 2017 a to je čas najrôznejších predsavzatí. Tie sú častokrát spojené so zmenou zovňajšku. Áno, narážame na chudnutie. Priznajte farbu, koľkí z vás patria taktiež do skupiny ľudí, ktorí sa rozhodli v novom roku schudnúť?

Pomôcť vám môžu aj nasledujúce riadky. Spýtali sme sa profesionálneho fitness trénera z Humenného na niekoľko rád, ako podľa neho zabojovať s kilami navyše. Braňo Brecík sa práci osobného trénera venuje už približne osem rokov a jeho rukami prešli stovky ľudí. A čo radí? Pozrite si to:

1. Strava. Najdôležitejšia časť snaženia. Je čas opustiť prejedanie sa kalorickými jedlami a potravinami a zamerať sa na racionálne stravovanie. Príjem < výdaj

2. Pohyb. Ide ruka v ruke so stravou. Zabezpečí energetický výdaj, tak potrebný pri formovaní tela. Akýkoľvek pohyb je dobrý, pokiaľ má dostatočnú absolútnu intenzitu.

3. Svaly. Pre optimálne chudnutie je potrebné do programu zapojiť posilňovanie, vďaka ktorému ostáva telo aktívne, bez únavy a pružné. Pri redukcii bez silového tréningu dochádza k výraznej strate svalovej hmoty.

4. Ako začať. Pre posilňovací tréning je potrebné si vybrať vhodné fitnesscentrum, v ktorom sa budete cítiť komfortne a kde na vás nebude nič pôsobiť rušivo. Dôležité je získať správne technické návyky, ktoré by vám mal v základe poskytnúť obsluhujúci personál, pre dôkladnejšiu a obšírnejšiu formu metodiky sa nebojte kontaktovať osobného trénera. Ten vám venuje dostatočný čas a vaše výsledky budú viditeľné omnoho skôr ako sa nazdáte.

5. Režim. Chystáte sa zmeniť samých seba a preto do vášho života vstupuje aktívny pohyb. Ten musí mať svoje pevné miesto minimálne 3 až 4-krát v týždni. Ináč sa výsledky dostavia len veľmi ťažko. Neplatí – dnes sa mi nechce, pôjdem zajtra.

6. Hmotnosť. Nevážte sa v žiadnom prípade! Hmotnosť nie je ukazovateľ výsledku. Svalová hmota ma na rovnaký objem takmer 3-násobnú hmotnosť ako tuk.

7. Cieľ. Na začiatku si človek musí určiť cieľ. Pretože účelom každej cesty je cieľ, pokiaľ cieľ nie je určený, tak človek sa bude neustále bezvýsledne túlať a všetká jeho námaha vyjde navnivoč.

8. Odmena. Pokiaľ ste dosiahli prvú métu úspechu, je čas na BONUS. Forma už môže byť akákoľvek, ale myslím, že obľúbené jedlo poteší najviac.

9. Oddych. Je nezameniteľnou súčasťou regenerácie vášho tela. V pravidelných intervaloch nezabúdajte na masáž a z času na čas si doprajte relax vo wellness, kde sauny majú blahodarný účinok na váš organizmus.

10. Upozornenie na záver. V oblasti pásu sa vyskytuje tzv viscerálny tuk. Prítomnosť tohto tuku či už v podkoží alebo medzi orgánmi spôsobuje vznik metabolických ochorení, vedúcich až k syndrómu X a taktiež ohrozuje kardiovaskulárny systém. Keďže viscerálny tuk sa neukladá iba pri zvýšenom príjme kalórii, ale aj pri zníženom, vaše telo zareaguje tak, že si tie kalórie začne ukladať „na horšie časy“. Hladovanie (znížený príjem kalórii pod bazálnu potrebu organizmu) spôsobí zvýšené ukladanie útrobného tuku a zdravotné a estetické problémy to rozhodne nevyrieši. Najväčší vplyv na zníženie ukladania útrobného tuku má pravidelný režim príjmu potravy v minimálnych intervaloch 4 až 6-krát za deň.

Na archívnej fotke: osobný tréner Braňo Brecík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM