Samospráva

Humenskí poslanci odklepli rozpočet mesta: Pozrite si dôležité cifry na rok 2015

Vyrovnaný rozpočet mesta Humenné na rok 2015 schválilo na piatkovom rokovaní mestské zastupiteľstvo (MsZ). V jeho príjmovej a výdavkovej časti figuruje suma 19 626 602 eur.

Ilustračný obrázok k článku Humenskí poslanci odklepli rozpočet mesta: Pozrite si dôležité cifry na rok 2015
Zdroj: Dnes24.sk

O základnom nástroji finančného hospodárenia mesta sa v Humennom zvykne rokovať v závere starého roka. Radnica však tentoraz uprednostnila januárové zasadnutie MsZ, aby o ňom rokoval nový poslanecký zbor, ktorý vzišiel z nedávnych komunálnych volieb.

Schválený rozpočet pre rok 2015 hovorí napríklad o príspevkoch pre mestské organizácie. Technické služby mesta dostanú v tomto roku o niečo menej ako vlani, 1 920 000 eur. Správe rekreačných a športových zariadení schválili transfer na úrovni 650 000 eur a Mestskému kultúrnemu stredisku v sume 252 000 eur. Samospráva sa túto kultúrnu inštitúciu rozhodla podporiť v tomto roku sumou 10 000 eur viazanou na usporadúvanie podujatí v meste.

„Organizácia niekoľko rokov nemala navyšované výdavky,“ uviedla vedúca finančného odboru radnice Eva Leňková. Viac prostriedkov dostane v tomto roku aj mestská polícia, ktorá chce prijať do zamestnania nových ľudí. „Mierne sa navýšil kapitálový príspevok pre Humenskú televíziu,“ doplnila Leňková.

Daňové príjmy a poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady sú v rámci rozpočtu predpokladané zhruba na úrovni očakávanej výšky roku 2014, nakoľko sa v Humennom nemenia sadzby daní a poplatkov. Výnos dane z príjmov fyzických osôb samosprávam sa vzhľadom na naplnenie príjmov v roku 2014 do výšky navrhovanej prognózy predpokladá o niečo vyšší aj v ďalších rozpočtových rokoch. Návrh výnosu dane na rok 2015 je zhruba o sedem percent vyšší oproti vlaňajšej očakávanej prognóze, uvádza sa vo vyjadrení finančného odboru.

V príjmovej časti rozpočtu sa ráta s refundáciou štyroch realizovaných projektov zo štrukturálnych fondov, ktoré v roku 2014 financovala samospráva z vlastných prostriedkov vo výške 50 100 eur. Finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov očakávajú humenskí radní v tomto roku vo výške 864 859 eur na dva projekty, a to eMesto a Občianske hliadky v prostredí marginalizovanej rómskej komunity. Na ďalší projekt – Humenné hovorí STOP násiliu získalo mesto 9000 eur zo štátneho rozpočtu SR, spolufinancovanie z vlastných zdrojov predstavuje sumu 2250 eur. V rámci kapitálových príjmov sa zatiaľ ráta len s odpredajom pozemkov mesta vo výške 20 000 eur.

Tieto pozmeňujúce návrhy neprešli

Za návrh rozpočtu zahlasovala na rokovaní potrebná väčšina poslancov MsZ, v rozprave k nemu ale zazneli aj kritické názory. Poslanec Miloš Meričko (Strana práce) ho napríklad označil za stagnujúci s nedostatkom rozvojových impulzov. V rozprave padli aj viaceré pozmeňujúce návrhy k rozpočtu, ktorými chceli ich predkladatelia docieliť rekonštrukciu tepelných rozvodov mesta, modernizáciu telocvične na futbalovom štadióne či nákup notebookov pre všetkých 24 poslancov MsZ. Tieto návrhy však neprešli.

Schválená podoba rozpočtu ale nie je nemenná, v priebehu roka sa bude upravovať rozpočtovými opatreniami, ktoré budú reagovať napríklad na finančné vzťahy mesta so štátom či projekty Európskej únie. Kapitálové príjmy z predpokladaných odpredajov neupotrebiteľného majetku mesta sa zapracujú účelovo do rozpočtu až po ich schválení v mestskom zastupiteľstve.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM