Rôzne

Humenčan Michal sa venuje 60 rokov turistike: Išlo mu aj o život

Michal Kirschner z Humenného sa turistike venuje približne 60 rokov. Značkuje tiež turistické chodníky, doteraz označil úctyhodných okolo 1 500 kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku Humenčan Michal sa venuje 60 rokov turistike: Išlo mu aj o život
2
Galéria
Zdroj: TASR

A za dlhoročnú spoluprácu a celoživotný prínos k rozvoju turistiky mu Klub slovenských turistov udelil i Plaketu Alojza Lutonského.

V horách odmalička

Narodil sa na Gemeri, po vojne sa ako dieťa spolu s rodičmi presťahoval do Stakčína v Sninskom okrese. „Pretože otec robil v lesnom závode, tak ma brával do hôr od malička,“ uviedol. Počas vysokoškolského štúdia sa venoval i lezeniu, po vojne sa stal súčasťou turistického oddielu a začal značkovať turistické trasy. „Každý rok urobím sám tak 30 až 40 km,“ spomenul s tým, že má za sebou aj kurz inštruktora značenia.

„Keď sme začali značkovať, Humenné malo okolo 30 km chodníkov. To boli len také miestne chodníky. Teraz máme v okresoch Snina, Medzilaborce a Humenné označkovaných už 250 km,“ priblížil s tým, že naposledy sa im podarilo spojiť Ukrajinu s Novou Sedlicou. „Trasa má niečo vyše 26 km,“ ozrejmil s tým, že tri roky značkovali i chodníky vo Vranovskom okrese. „Stáva sa aj také, že niekde prestanú značkovať, tak nám pridelia aj iné trasy. Možno sa stane, že budeme musieť robiť aj iné okresy, keď tam značkári prestanú fungovať, lebo to sa musí udržiavať,“ vysvetlil Kirschner.

Spoznávajú nové miesta

Turistika mu, ako tvrdí, priniesla veľmi veľa. „Získal som veľké skúsenosti. Viem sa orientovať v mapách,“ spomenul s tým, že spolupracoval pri tvorbe niektorých z nich, napr. na Vihorlatských a Slanských vrchoch, tiež na Domaši, Dukle či Laboreckej vrchovine a iných. „Dokonca som popísal aj niektoré chodníky,“ spomenul.

Kilometrov, ktoré doteraz prešiel a má ich zapísané v notese, je 5 000. „Ale to, čo som chodil pred tým, som nezaznamenal,“ uviedol s tým, že ich bude určite viac. Ročne totiž absolvuje od 500 do 700 kilometrov po Slovensku i zahraničí. „Chodíme väčšinou na tie miesta, ktoré sme ešte nenavštívili,“ doplnil.

Keď ide o život…

Počas turistiky zažil aj situácie, pri ktorých mu išlo o život. Vo Vysokých Tatrách počas víchrice, keď hľadal chodník, sa prepadol do potoka. Zachránil ho ruksak a koreň kosodreviny, po ktorom sa z vody vyšplhal. „Raz sme išli z Kremenca na lyžiach cez Zbojský potok. Prepadol som sa pri teplote –18 stupňov Celzia do vody, potom mi bolo treba ísť ešte 3,5 kilometra,“ vysvetlil. Pri extrémnych situáciách je podľa neho najdôležitejšie zachovať chladnú hlavu. „Poobzerať sa, zistiť, aké mám možnosti a čo sa dá použiť na záchranu vlastného života,“ skonštatoval.

Tvrdí, že turistika je šport pre všetky vekové kategórie. „Len si treba vybrať vhodnú túru, odhadnúť svoje sily. Zo začiatku zvoliť jednoduchšie trasy, neskôr i náročnejšie podľa kondície,“ priblížil s tým, že človek pritom spozná kopce i vrchy, do ktorých sa málokto a málokedy dostane. Jeho osobným cieľom je ešte vyjsť na Slavkovský štít, kde už raz skoro bol, ale pre búrku musel výstup prerušiť.

Michal z Humenného označil už okolo 1 500 km turistických chodníkov!
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM