Tomáš Šuhajda Rôzne

Hrozí jej zánik? ZŠI s vyučovacím jazykom ukrajinským zápasí o svoju existenciu

Napriek tomu, že humenská ZŠI na Lesnej je v Zemplíne jedinou národnostnou školou s vyučovacím jazykom ukrajinským, o svoju existenciu musí v posledných rokoch vytrvalo zápasiť. Momentálne ju navštevuje iba 73 detí.

Ilustračný obrázok k článku Hrozí jej zánik? ZŠI s vyučovacím jazykom ukrajinským zápasí o svoju existenciu
Zdroj: TASR

Hlavným dôvodom problémov je malý záujem obyvateľstva regiónu o tento typ školy. V uplynulých rokoch prestali vyučovať ukrajinský jazyk viaceré základné a stredné školy na Zemplíne. „Najbližšia škola podobná tej našej, aj keď je spojená s gymnáziom, sa nachádza v meste Prešov. V súčasnosti sme teda jedinou školou na Zemplíne, kde sa vyučuje ukrajinčina ako povinný predmet," uviedol riaditeľ humenskej Základnej školy internátnej s vyučovacím jazykom ukrajinským a miestnej materskej školy Mikuláš Petrašovský.

Prázdny internát

K národnostnej škole na Lesnej ulici patria aj priestory internátu, s kapacitou pre 135 žiakov. V súčasnosti ho však obýva len 22 detí. „Na začiatku sa rátalo, že pôvodné priestory internátu budú pravidelne zaplnené školákmi hlavne z odľahlých rusínskych obcí. Na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia však došlo k migrácii obyvateľstva tejto oblasti do miest, takže internát už mnohí nepotrebovali,“ podotkol Petrašovský s tým, že záujem o ukrajinskú školu na okraji Humenného začal postupne opadať zo strany rodičov aj pre ich pohodlnosť. „Všetky sídliská v meste majú svoje základné školy, mali k nim teda bližšie ako k nám."

Nevzdajú to

Riaditeľ školy je napriek všetkým okolnostiam presvedčený, že škola má nezastupiteľné miesto pre udržanie jazyka a kultúry Rusínov v regióne Zemplína, a to nielen pre svoj vzdelávací proces, ale aj jej krúžkovú činnosť či materskú školu, ktorá k nej patrí. O budúcnosť školy je tak odhodlaný bojovať. A to aj v prípade, ak škola nezíska očakávanú pomoc zo strany štátu alebo zriaďovateľa.

Žiadna osobitná škola

„Do priestorov našej školy sa presťahovali v minulosti špeciálne triedy, mnohí si nás začali v tejto súvislosti spájať s osobitnou školou. Tieto triedy už u nás ale v súčasnosti nefungujú,“ odkázal verejnosti Petrašovský s tým, že ZŠ pripravuje v blízkom čase viacero dôležitých zmien. „Požiadali sme o zmenu názvu školy. Chceme z neho odstrániť slovíčko internátna, aj preto si nás mnohí nešťastne spájajú s iným typom školy. V novom názve by mal figurovať okrem ukrajinského jazyka aj rusínsky. Práve na výučbu a propagáciu rusínčiny chceme klásť dôraz v budúcnosti, pretože s ukrajinčinou sa mnohí Rusíni nestotožňujú," uzavrel Petrašovský.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM