Tomáš Šuhajda Krimi

Na východnej hranici zadržali muža podozrivého z terorizmu!

Slovenskí policajti zadržali na hraničnom priechode Vyšné Nemecké muža (32) podozrivého z terorizmu! Muž je pôvodom z Čečenska a hľadaný bol Ruskou federáciou.

Ilustračný obrázok k článku Na východnej hranici zadržali muža podozrivého z terorizmu!
Zdroj: TASR

Vo štvrtok večer okolo ôsmej hodiny zadržala polícia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké muža (32) pôvodom z Čečenska, ktorý cestoval zo Slovenska na Ukrajinu.

„Pri kontrole bolo zistené, že Hamzat Sh. je hľadaný Ruskou federáciou. Na osobu bol vydaný v roku 2007 medzinárodný zatýkací rozkaz pre podozrenie zo spáchania trestného činu terorizmu v zmysle Trestného zákona Ruskej federácie,“ uviedol Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Ako bližšie vysvetlil policajný prezident Tibor Gašpar, to že Hamzat Sh. je hľadaný Ruskou federáciou, zistili policajti lustráciou v databázach Interpolu.

„Na základe toho bola mužovi obmedzená sloboda a začali sme komunikovať s Ruskou federáciou,“ priblížil policajný prezident. Slovenská strana si vyžiadala od ruskej všetky podklady súvisiace s jeho stíhaním. Gašpar očakáva, že dôjde k extradičnému konaniu, teda, že bude pôvodom Čečenec vydaný formou vydávacej väzby do Ruska.

Slovenská polícia zároveň komunikuje so švédskymi partnermi. Muž mal totiž pri sebe švédsky cestovný doklad. Jeho pravosť v súčasnosti preverujú. „Komunikujeme so švédskou stranou a verifikujeme pravosť tohto dokladu,“ priblížil policajný prezident.

Polícia zisťuje, či sa muž zdržiaval na území Švédska a či pobudol na Slovensku, alebo našou krajinou iba prechádzal. Policajný prezident nevylučuje, že by mohol vyvíjať na území Európskej únie nežiaducu činnosť.

„Nemáme tieto informácie. Samozrejme, vylúčiť sa nedá žiadne konanie, pretože pokiaľ ho štátne orgány Ruskej federácie obvinili z terorizmu, aj keď spáchaného pred rokom 2007, nie je vylúčené, že táto osoba môže takúto činnosť vykonávať aj naďalej,“ uzavrel policajný prezident.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM