Tomáš Šuhajda Rôzne

Gaštanová ulica je v Humennom unikát: Jej obyvatelia sa stretli na verejnom zhromaždení!

V januári tohto roku vzniklo v Humennom nové občianske združenie (OZ) Humenský Gaštan a pred niekoľkými dňami zorganizovalo prvé verejné zhromaždenie občanov, po ktorom požiadali o členstvo viacerí obyvatelia. Plány občianskeho združenia sú odvážne, viac v rozhovore s predsedom OZ Jurajom Noskom.

Ilustračný obrázok k článku Gaštanová ulica je v Humennom unikát: Jej obyvatelia sa stretli na verejnom zhromaždení!
Zdroj: Dnes24.sk

Prečo vlastne vzniklo občianske združenie Humenský Gaštan, čo je jeho cieľom?

Hlavným cieľom je vytváranie lepších podmienok pre život občanov nášho mesta, zlepšovanie životného prostredia, iniciovanie aktivít na zlepšovanie čistoty a kultúrnosti prostredia v meste… V pláne máme organizovať spoločenské a turistické podujatia pre mladých i starších. V neposlednom rade chceme medzi obyvateľmi vzbudiť záujem o veci verejné, podporovať rozvoj priamej demokracie, verejnej kontroly, transparentnosti či slobodnej kritiky.

Máte sformulované už aj konkrétne plány vašej činnosti?

Náš hlavný program, ktorý vychádza z našich cieľov, bol schválený ešte na ustanovujúcom valnom zhromaždení združenia. Jeho realizácia a naplnenie je plánované postupne v horizonte dvoch až štyroch rokov. Jedným z bodov tohto programu je zvýšiť v nasledujúcich komunálnych voľbách v roku 2018 počet volebných obvodov v meste z doterajších dvoch na minimálne štyri, pri zachovaní doterajšieho počtu poslaneckých kresiel. Ďalším bodom je napomôcť mestu v spojitosti s realizáciou protipovodňových opatrení na Gaštanovej ulici, s postupným vybudovaním celomestskej oddychovej a rekreačnej zóny v tomto priestore. Návrh na zavedenie takzvaného participatívneho rozpočtu v meste je tretím bodom nášho programu. Sledujeme ním zvýšenie miery priamej, dobro­voľnej a všeobecnej demokracie pri budovaní občianskej spoločnosti v našom meste.

Čo reálne z vašej činnosti uvidia ľudia už v roku 2015?

V spolupráci s mestským úradom sú rozpracované dva projekty do investičného plánu mesta na rok 2015. Jedná sa o zachytenie dažďových vôd hlavne z ulice na Lieskovčíku a revitalizácia parku a verejného priestranstva na ulici Gaštanovej pri vodnom toku Lieskovec.

Mimo toho sami pripravujeme dva projekty, ktoré sú určené pre oddych a relax. Je to prakticky vybudovanie prvého oddychového miesta pri vodnom toku Lieskovec v spolupráci so SVP š.p. Na koniec mája máme naplánované zorganizovanie Medzinárodného dňa susedov v tomto priestore. Okrem toho chceme pracovať alebo podieľať sa aj na ďalších veciach, tieto však môžeme označiť za kľúčové pre tento rok.

Množstvo na oko menších prác ste realizovali už aj v minulom roku, pokračujete v nich?

Áno, v minulom roku, ešte pod vedením Akčného výboru občanov, sme sa predovšetkým vo zvýšenej miere začali starať o prostredie v ktorom žijeme. V spolupráci s technickými službami mesta sa realizovali opravy a nátery zábradlí, parkových lavičiek, s vodárenskou spoločnosťou bola vyčistená celá dažďová a splašková kanalizácia. Správa povodia Laborca vyčistila značnú dĺžku koryta potoka Lieskovec. Taktiež bola vyčistená aj celá dĺžka časti ulice popri plote CO skladov, no a v neposlednom rade sme si konečne poradili aj so zabezpečením uličnej vpúšte dažďovej vody na miestnej komunikácii pred Stomatologickým centrom.

V tomto úsilí pokračujeme i v tomto roku, no činnosť je už organizovaná občianskym združením. V poslednom marcovom týždni na základe našej žiadosti technické služby mesta realizovali po dlhšom období orez stromov a okresných drevín. Sme radi, že sa nám na ulici značne rozjasnilo, zvýšila sa estetika verejného priestranstva. Náväzne na túto akciu sme brigádnicky poupratovali verejné priestranstvo pred reštauráciou Gaštanka, ktoré považujeme za akési pomyselné centrum tejto časti mesta.

Koncom marca ste zorganizovali verejné zhromaždenie občanov vašej časti mesta. Čo bolo jeho cieľom?

Spoluobčanom sme vysvetlili dôvody vzniku a ciele združenia. Oboznámili sme ich s našim dlhodobým programom, poinformovali sme ich o konkrétnych projektoch na ktorých spolupracujeme s mestom pre zlepšenie úrovne života v našej časti mesta, poinformovali sme ich i o akciách, ktoré máme v pláne na tento rok. Osobne ja som podal informáciu o stave v akom sa nachádzajú práce na projektovej a rozpočtovej dokumentácii k akcii Humenné – úprava potoka Lieskovec. Tu sme neustále v kontakte jednak s investorom, ale i projektantom tohto protipovodňového diela. V programe sme sa dotkli i problémov s uvažovanou výstavbou IBV medzi Dubníkom a Gaštanovou ulicou. Program bol bohatý a osobne si myslím, že celé podujatie sa vydarilo a splnilo naše očakávania.

Na zhromaždení sa objavili aj poslanci…

Pozvali sme všetkých dvanásť poslancov Mestského zastupiteľstva nášho volebného obvodu č.1. Prišlo ich spolu len päť, ale aj tak z toho máme radosť, pretože doteraz si nepamätám podobné zhromaždenie občanov, kde by bolo prítomných toľko poslancov, pravda mimo akcií z kategórie predvolebných kortešačiek… No a v neposlednom rade nás prekvapil a zároveň potešil i mimoriadny záujem občanov o členstvo v našom združení po tomto zhromaždení. Už teraz mame evidovaných viac prihlášok o členstvo ako nás bolo členov pri zakladaní združenia. Osobne som rád, že naše rady chcú posilniť aj mladí ľudia, ale i významní podnikatelia nášho mesta. Títo nám mimo priazne ponúkajú aj rôzne druhy podpory.

Čo najbližšie plány do nadchádzajúcich dní?

S oboma predsedami poslaneckých klubov mestského zastupiteľstva som sa dohodol, že v najbližšom období sa náš výbor združenia stretne s každým klubom osobitne na pracovnom rokovaní. Na ňom chceme prítomných poslancov detailne poinformovať o našom programe a zároveň ich požiadať o ich podporu pri jeho realizácii.

Chcem ešte na záver vysloviť nádej a zároveň presvedčenie, že naše občianske združenie svojou existenciou a hlavne prácou sa v ďalšom období v živote mesta stane jeho neoddeliteľnou súčasťou.

Verejné zhromaždenie obyvateľov Gaštanovej ulice
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM