Rôzne

FOTO zo skanzenu v Humennom: V akcii bolo množstvo záchranárov, čo sa to dialo?

V humenskom skanzene bolo naozaj rušno. Záchranári v akcii a vôkol prizerajúci sa ľudia. Čo sa to tam vlastne dialo?

Ilustračný obrázok k článku FOTO zo skanzenu v Humennom: V akcii bolo množstvo záchranárov, čo sa to dialo?
Zdroj: TASR

Našťastie nešlo o žiadnu dramatickú a nešťastnú udalosť. V skanzene si záchranári totiž plnili historickú súťažnú úlohu v rámci medzinárodnej súťaže Záchrana 2016, ktorej hostiteľom sa stalo v tomto roku práve Humenné.

Záchranári si tak mohli vyskúšať zinscenovanú modelovú situáciu zbojníckeho prepadu a následnú záchranu zranených v dobových podmienkach sedliackej usadlosti 17. storočia. Túto úlohu realizovali bez inštrumentov súčasnej modernej medicíny. „Tu práve je princíp ten, že sa musia spoľahnúť na svoju hlavu, na svoje ruky, tak ako to bolo v minulosti, a tými základnými vyšetrovacími metódami stanoviť diagnózu, aby bola správne nasadená liečba pacienta,“ vysvetlil riaditeľ súťaže Vladimír Hosa.

V tomto roku ide už o 25. ročník súťaže Záchrana roka 2016 (Humenné, 12. až 15. októbra). Ako vždy má preveriť schopnosti záchranárov, ich znalosti a praktické zručnosti za sťažených podmienok, napríklad pri nedostatku relevantných informácií, v náročnom teréne alebo pri práci pod tlakom. Podľa slov Vladimíra Hosu to každého účastníka, či už vyhrá, alebo nevyhrá, maximálne obohatí.

Súťaže, ktorú organizuje spoločnosť Falck Záchranná a Asociácia záchrannej zdravotnej služby pod záštitou ministra zdravotníctva SR a mesta Humenné, sa v tomto roku zúčastnilo 22 posádok rýchlej zdravotnej pomoci (RZP), desať posádok rýchlej lekárskej pomoci a osem posádok operátorov.

 FOTO: Záchranári v akcii počas súťaže v humenskom skanzene
13
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM