Rôzne

FOTONÁVRAT do histórie Šíravy: Zaujímavé okamihy, ktoré navždy zvečnil objektív

Zemplínska šírava. Kto by ju nepoznal. Nádrž, ktorá si zažila už mnoho zaujímavého. Teraz vám niektoré také momenty zvečnené na fotkách prinášame.

Ilustračný obrázok k článku FOTONÁVRAT do histórie Šíravy: Zaujímavé okamihy, ktoré navždy zvečnil objektív
Zdroj: TASR

Zemplínska šírava. Destinácia, ktorá je nám dobre známa. Slovenské more si počas svojej existencie zažilo toho naozaj mnoho. V našom fotonávrate si môžete pripomenúť niekoľko z takýchto zaujímavých okamihov.

1970, Šírava za čias svojej slávy. / Zdroj: TASR

1970 – top destinácia

Písal sa rok 1970. Dovolenky sa za komunistov netrávili naprieč celým svetom a v exotických destináciách, ako je tomu dnes. Jednou z najvyhľadáva­nejších destinácii bola práve Zemplínska šírava. Celá táto oblasť i s vodnou plochou 33,5 km2 lákala ideálnymi klimatickými podmienkami. Pohorie Vihorlat ju i vtedy chránilo širokým oblúkom pred severnými vetrami a celá táto lokalita i vtedy patrila medzi oblasti s najvyššou priemernou ročnou teplotou.

Novinka vodný skúter

No ľudia nezanevreli na naše slovenské more ani po páde komunistického režimu. Tak tomu bolo aj v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Zaujímavá bola i sezóna v r. 1998. Tá priniesla ďalšie skvalitnenie vodnej záchrannej služby. Kým v stredisku cestovného ruchu (SCR) Klokočov-Kaluža pribudol na začiatku letnej sezóny nafukovací záchranný čln, v SCR Vinné pripravovali na skúšobnú prevádzku vodný skúter. V 98. roku sa pri tejto príležitosti uvádzalo, že ho má k dispozícii Miestny spolok Vodnej záchrannej služby SČK Prešov, ktorý má pod dohľadom stredisko Biela Hora, Hôrka, Senderov a Vinné, spolu s areálom toboganu na Kamenci. „Skúter je mimoriadne účinný prostriedok na zabezpečenie prvého kontaktu s topiacim sa . Jeho maximálna rýchlosť 120 km/hod umožňuje zásah v oblasti pôsobenia do jednej minúty,“ písala v roku 1998 agentúra TASR.

1998, tobogány na Kamenci. / Zdroj: TASR

Extrémne sucho a chaluhy

Do pamätí mnohých sa zapísal aj rok 2000. Vtedy totiž extrémne sucho s teplotnými rekordami ovplyvnilo situáciu na vodnej nádrži Zemplínska šírava, ktorá bola naplnená na 74 % zásobného objemu. Prekvapila nezvykle bujná vodná vegetácia, ktorá sa tu objavovala až v polovici sezóny. Napriek tomu bola podľa rozborov vykonaných Štátnym zdravotným ústavom v Michalovciach voda vo všetkých strediskách vhodná na kúpanie.

Rekreačné využitie Šíravy bolo z vodárenského hľadiska až na poslednom mieste. Pre vodárov bolo prioritou zabezpečenie dostatku technologickej vody pre Elektráreň Vojany. Vtedajší charakter počasia podstatne ovplyvnil návštevnosť Šíravy.

Vstupné 15 korún

V júni 2000 bezplatne prešli turniketom na pláž strediska Kamenec poslední ľudia. Potom sa už platilo. Bol to jeden zo štyroch vstupov, na ktorých inštalovala Správa cestovného ruchu Zemlínska šírava so sídlom v Kaluži turnikety v hodnote 1 milión Sk vyrobené prešovskou súkromnou firmou. Ich inštalácia mala prispieť k objektivizácii výberu vstupného, ktoré od otvorenia sezóny 1. júla 2000 bolo pre jednu osobu 15 Sk na deň, týždenný vstup bol za 80 Sk.

Zdroj: TASR

Prvý akvapark

Ďalší zaujímavý míľnik na Šírave nastal napríklad aj v roku 2012. V obci Kaluža vtedy začali s výstavbou prvého akvaparku na brehoch Šíravy (zatiaľ jediného). Otvorenie turisticko-relaxačného a rehabilitačného centra na Medvedej hore v rekreačnej oblasti Zemplínska šírava nastalo v roku 2014. V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť aj ďalšie zaujímavé zábery a okamihy z histórie slovenského mora.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

GALÉRIA: Pozrite si momentky, ktoré zvečnili zaujímavé okamihy Šíravy
22
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM