Rôzne

FOTO: Dedina pri Humennom, ktorú navštevujú aj zo zahraničia. Čím Brekov láka?

Brekov. Dedina, ktorá zvíťazila v hlasovaní na tomto portáli o najsympatickejšiu obec v Humenskom okrese. Zaostrili sme bližšie na jej krásy a zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Dedina pri Humennom, ktorú navštevujú aj zo zahraničia. Čím Brekov láka?
15
Galéria

„Je to odlišné ako v Holandsku, pretože tam nie sú hrady, vyvýšeniny ani zrúcaniny,“ uviedla vlani v lete Ilmari (28) z Holandska, ktorá pracovala na obnove Brekovského hradu ako dobrovoľníčka. Ako aj mnohí iní a z rôznych kútov sveta. „Mám rád históriu, prírodu a túto krajinu. A tu to je všetko spolu,“ doplnil ju Juan (29) zo Španielska. Do Brekova už tradične v lete neváhajú zavítať ani zahraniční turisti.

Obnova Brekovského hradu? Pomáhajú aj dobrovoľníci z rôznych kútov sveta, FOTO
9
Galéria
Zdroj: TASR

Kusisko histórie

Čím všetkým teda Brekov láka? Začnime pekne od začiatku. Teda historickými lákadlami, ktoré ukrýva. A veruže siahajú až do pradávna. V okolí obce sa totiž nachádzajú eneolitické mohyly. V jednej z nich bolo napríklad nájdených niekoľko kožeľových misiek, obsypaných zlomkami spálených kostí.

Presuňme sa do stredoveku. Zrúcanina hradu, ktorý bol postavený v tomto období, je dnes asi tým najväčším lákadlom. Pre domácich, ľudí z okolia aj pre zahraničných turistov. Spolu s ďalšími hradmi v okolí patril kedysi do sústavy strážnych stavieb na uhorsko-poľskej ceste. Zaujímavosťou je, že na ňom počas jednej zimy prebýval uhorský kráľ Matej Korvín, o niečo neskôr sem zavítal aj poľský kráľ Jan III. Sobieski. Vlani na Brekovskom hrade obnovili vínnu pivnicu. Čítajte viac.

Brekov je spätý aj s vojnovou históriu. Na svahu za hradom sa totiž počas Veľkej vojny nachádzali zákopy.

FOTO: Na Brekovskom hrade zrekonštruovali vínnu pivnicu
2
Galéria
Zdroj: TASR

Najsevernejšie vinice

Teraz niečo pre vinárov. Vedeli ste, že pre Brekove sa nachádzajú najsevernejšie registrované vinohrady na Slovensku? V Brekove má pritom vinohradníctvo stáročia trvajúcu tradíciu. Aktuálne tam pestujú viacero odrôd hrozna. Najväčšie rozlohy zaberajú Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rizling vlašský či Müller Thurgau.

Pri Brekove: Najsevernejší oficiálne registrovaný vinohrad na Slovensku
6
Galéria
Zdroj: TASR

Tajomné jaskyne

Okolie Brekova je taktiež známe výskytom jaskýň, ktoré však prezatiaľ nie sú pre verejnosť sprístupnené. Poslednú Brekovskú jaskyňu odhalili len pred niekoľkými rokmi a to náhodne pri ťažbe vápenca.

A pri pojme Brekov nemožno vynechať, ako inak, ani nádnerné zákutia rieky Laborec.

Mimochodom, spomenuté zaujímavosti dediny by mal po novom prepájať 8 kilometrový turistický chodník, pričom jeho plánované otvorenie je v lete tohto roku.

V Brekove sa počas roka konajú tiež rôzne akcie najmä v spojitosti s hradom ako napríklad Drugethovské hradné slávnosti či Silvestrovský výstup a počas roka sa na túto stredovekú stavbu už pravidelne naskytá aj ohromujúci pohľad, kedy v žiari refelktorov vystúpi z tmy…

V žiari reflektorov: Vychutnajte si krásne pohľady na svietiaci Brekovský hrad!
4
Galéria
Zdroj: FEDOS, s.r.o.
Dedina, ktorá v našom hlasovaní bodovala najviac: Obrazom z obce Brekov
15
Galéria
Zdroj: TASR

Fotogalérie: archív

Zdroj: Dnes24/Tasr
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM