Tomáš Šuhajda Rôzne

EXKLUZÍVNE: Príbeh majstra, ktorý stojí za príchodom Stevena Seagala do Strážskeho!

Príchod Stevena Seagala do Strážskeho vyvolal obrovský záujem celého Slovenska. Americká hviezda sa najprv objaví so svojou kapelou na prešovskom Dobrom festivale a o deň neskôr 22.6. 2014 už v športovej hale v Strážskom!

Ilustračný obrázok k článku EXKLUZÍVNE: Príbeh majstra, ktorý stojí za príchodom Stevena Seagala do Strážskeho!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako to, že obrovská herecká hviezda z Ameriky dorazí až do maličkého Strážskeho na východe Slovenska? Odpoveď nájdeme u jedného človeka, ktorý so Seagalom mal tú česť osobne už niekoľkokrát.

Peter Tomko Sensei, držiteľ 5. danu v Aikido, povedie spoločne so Seagalom workshop Aikido v telocvični Strednej odbornej školy v Strážskom. A to pri príležitosti 10. výročia založenia výcvikového centra Red Dragon.

Keď sa v Strážskom zastavil cirkusant

„Aikido som spoznal ako osemročný, techniky mi ukázal kúzelník – cirkusant, ktorý sa v roku 1988 zastavil v Strážskom so svojou výpravou na pár dní. Bol som očarený týmito technikami, už vtedy som cvičil karate, takže moje nadšenie z toho čo ukazoval, bolo neopísateľné. Problém nastal keď odišiel, lebo som pochopil, že Aikido sa v našej republike nevyučuje,“ opísal Peter Tomko svoje začiatky s Aikido pre náš portál.

Prvé Aikido Dojo na Slovensku vzniklo až o tri roky neskôr v Bratislave a jeho návštevu si dnes už držiteľ 5. danu doslova vydupal. „Chcel som jednoducho konečne cítiť znova mystérium Aikido tréningu. Nasledujúce roky som bol hlavne zapísaný v kluboch kórejského bojového systému Taekwondo, ktorého som taktiež tréner,“ pokračuje Peter Tomko.

Učil sa od najväčších majstrov

Aikido bolo v tom čase na Slovensku ešte v plienkach. „Rozhodol som sa makať toto bojové umenie formou víkendových sústredení hlavne v zahraničí, absolvoval som semináre Aikida pod vedením renomovaných majstrov ako dnes už nebohého Terada Sensei – bol to veľmajster Aikida, držiteľ 9. danu, teda najvyššieho možného stupňa, aký sa dá dosiahnuť, alebo semináre, ktoré viedol ďalší veľmajster – Morihiro Saito Sensei, dnes už takisto nebohý majster, ktorý cvičil a býval v jednom dome so zakladateľom Aikida!“

Stretnutie so Seagalom

A tak v jeden krásny deň navštívil aj seminár, ktorý viedol Sensei Steven Seagal. „Jeho výučba – spôsoby, metódy a prístup k ľuďom ma fascinovali. Jeho Aikido bolo nekompromisné – ľahko použiteľné na ulici ako sebaobrana, dával do tréningu neuveriteľné množstvo psychológie a taktiky, čo ešte dnes nedáva mnoho vyučujúcich a ignorujú tieto atribúty výučby. Vedel som, že toto je človek, ktorého chcem nasledovať. Dostať sa na jeho tréningy bolo ale stále ťažšie aj vzhľadom nato, že bol stále viac a viac slávnejší. Aj keď mi prišla domov pozvánka na tréning do Dallasu, mal som čo robiť, aby som to finančne zvládol, resp. moji rodičia,“ spomína Peter Tomko Sensei, ktorý aj so svojim výcvikovým centrom Red Dragon približuje tajomstvá Aikida verejnosti nielen v Strážskom, ale tiež v Humennom, Michalovciach či v Košiciach.

Pokračovanie nájdete na našom portáli už čoskoro!

Foto: reddragon.sk

Steven Seagal - Strážske
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM