Rôzne

Ešte brána, farebné vyladenie a aj osvetlenie: Rekonštrukcia humenského kaštieľa sa blíži ku koncu! FOTO

Prvá etapa rekonštrukcie renesančného kaštieľa v Humennom, ktorá sa realizuje od mája minulého roka, sa blíži ku koncu. Na čom sa aktuálne robí a čo sa ešte chystá? Pozrite si najčerstvejšie fotky dominanty nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Ešte brána, farebné vyladenie a aj osvetlenie: Rekonštrukcia humenského kaštieľa sa blíži ku koncu! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

„Myslím si, že rekonštrukcia prebieha podľa plánu. Práce sú na viac ako 95 percent hotové,“ uviedol riaditeľ Vihorlatského múzea (VM) a vedúci Odboru kultúry Úradu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Vasil Fedič s tým, že momentálne sa finalizuje strecha, realizuje sa rekonštrukcia južnej časti fasády a prebieha oprava balkónika na východnej strane kaštieľa. Okrem reštaurátorských zásahov prebiehajú podľa Fediča aj zemné práce. „Momentálne sa robí tzv. okapový chodník okolo celého obvodu kaštieľa, začíname aj s terénnymi úpravami,“ konkretizoval.

Po novom cez malé dvierka

Riaditeľ VM, ktoré sídli v budove renesančného kaštieľa, potvrdil, že do areálu sa bude vchádzať cez malé dvierka. „Potrebujeme ešte vyhotoviť a usadiť bránu podľa projektovej dokumentácie. Tá sa už nebude otvárať dokorán,“ spresnil Fedič. Robotníci budú pracovať tiež na farebnom scelení fasády a osvetlení, venovať sa budú kamerovému systému a zabezpečeniu kaštieľa. „To sú práce, ktoré by mali prebiehať do konca tohto, respektíve ďalšieho mesiaca. Kaštieľ chceme podľa zmluvy v polovici júla prebrať do nášho správcovstva,“ uviedol riaditeľ.

Druhá etapa v budúcom roku?

Podľa jeho slov ide o náročný proces. „Na rekonštrukciu kaštieľa boli použité finančné prostriedky vo výške približne 2,8 milióna eur,“ konkretizoval Fedič s tým, že Vihorlatské múzeum má pripravenú dokumentáciu aj na druhú etapu rekonštrukcie. Tá by mala obsahovať vnútorné fasády a nádvorie kaštieľa. „Podľa slov predsedu Prešovského samosprávneho kraja Petra Chudíka by sa táto druhá etapa, podľa finančných možností kraja, mala realizovať v budúcom roku,“ upresnil riaditeľ múzea.

Pôvodná podoba kaštieľa

Asi najťažšou časťou bola podľa Fedičových slov rekonštrukcia strechy vzhľadom na jej veľkosť, ktorá predstavuje 4500 m2. „Ďalšou, relatívne problematickou oblasťou, bolo, že aj napriek podrobnej príprave a projektovej dokumentácii sa v priebehu samotnej rekonštrukcie objavovali stále nové a nové prvky, na ktoré sme museli reagovať,“ uviedol riaditeľ VM na margo nových okien, výzdoby, omietok i šambránov, ktoré boli v 70. rokoch pri rekonštrukcii zakryté. Fedič v tejto súvislosti poďakoval zástupcom Krajského pamiatkového úradu v Prešove, ktorí spolupracovali na tom, aby sa kaštieľ vrátil do pôvodnej podoby.

Vynovený vzhľad a pôvodná podoba: Pozrite si najnovšie fotky kaštieľa
10
Galéria
Páči sa vám nový vzhľad kaštieľa? Áno
Nie
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM