Rôzne

Dotovaná výstavba domov na Podskalke: Budúci nájomcovia si ich musia postaviť sami!

Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity poskytol v minulom roku celkovo 126 tisíc eur na program svojpomocnej výstavby domov. Tri by sa mali začať stavať aj na Podskalke.

Ilustračný obrázok k článku Dotovaná výstavba domov na Podskalke: Budúci nájomcovia si ich musia postaviť sami!
Zdroj: Webnoviny.sk

Peniaze vyčlenili v rámci Výzvy na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb rómskych komunít. Po schválení komisiou dotáciu dostali projekty obcí Veľká Lomnica, Breznica a mesta Humenné. Tri nové domy by sa tak mali postaviť aj na Podskalke.

Maximálna výška dotácie na výstavbu jedného domu je 14 000 eur, pričom podporené budú iba aktivity na nákup materiálu a stavebný dozor.

Domy si musia postaviť sami

„Rómovia nezískajú domy do prenájmu od obce zadarmo. Obec dáva pozemok, úrad poskytol financie na stavebný materiál a Róm ako budúci nájomca si to obydlie musí postaviť sám. Dom bude vo vlastníctve obce a nájomca si musí včas a zodpovedne plniť povinnosti spojené s nájmom ako každý iný nájomca akejkoľvek nehnuteľnosti. V opačnom prípade by mu hrozila strata nájmu,“ povedal o projekte splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

Jednou z podmienok na získanie obecného nájomného rodinného domu bude podľa Poláka participácia na ich výstavbe a dodržiavanie pracovnej disciplíny. „Program svojpomocnej výstavby rodinných domov sme presadzovali z viacerých dôvodov. Má byť prostriedkom na získanie alebo obnovenie pracovných zručností, ktoré Rómovia môžu využiť pri získaní zamestnania,“ tvrdí splnomocnenec.

Program je zameraný primárne na mladé rómske rodiny, ktorým má pomôcť dostať sa z nevyhovujúcej životnej situácie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM