Rôzne

Deň železnice v Humennom? Tešte sa na vlakové legendy aj horúce novinky!

Už túto sobotu sa v humenskom rušňovom depe uskutoční 5. ročník Dňa železnice. A program je tradične nabitý a zaujímavý, veď sledujte.

Ilustračný obrázok k článku Deň železnice v Humennom? Tešte sa na vlakové legendy aj horúce novinky!
Zdroj: TASR

V sobotu 2. septembra o deviatej ráno otvorí v Humennom svoje brány rušňové depo, ktoré je bežne verejnosti neprístupné. Na programe je totiž piaty ročník Dňa železnice, ktorý potrvá do piatej poobede.

Absolútna novinka

Ako prezradil Tomáš Kováč zo Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorá je spolu s Podvihorlatským železničným spolkom organizátorom podujatia, ZSSK tu predstaví absolútnu novinku vo vnútroštátnej nočnej doprave a tou je moderný klimatizovaný ležadlový vozeň s WiFi pripojením a oddielom prispôsobeným na prepravu imobilných cestujúcich. Ten bude od soboty 2. septembra nasadený v rýchliku R 615 na linke Humenné – Bratislava a späť.

Mravec aj Gorila

„Návštevníci uvidia aj modernú motorovú jednotku radu 813, prezývanú „Mravec“, ktorá mala len nedávno premiéru na tratiach v okolí Zvolena. Jej zaujímavosťou sú napríklad označenia v braillovom písme, bezbariérová toaleta či nízkopodlažný nástupný systém,“ priblížil ďalej hovorca ZSSK T. Kováč.

Podľa jeho ďalších slov lákadlom podujatia bude aj pôvodne najrýchlejšia elektrická lokomotíva vyrábaná v Československu „Gorila“, prezývaná „Hugo“, ktorá sa predvedie v pôvodných retro farbách.

Filmové hviezdy

Podvihorlatský železničný spolok predstaví najmä svoje dve filmové hviezdy. Pred rokom znovu oživenému dieselovému rušňu „Sergejovi“ z hollywoodskeho trháku Peacemaker bude robiť spoločnosť parná mašinka „Ventilovka“, ktorá si zahrala v povstaleckom filme „Deň, ktorý nezomrie“. Železničiari z humenského spolku tu zároveň slávnostne poklepú jej parný kotol, čím oficiálne spustia jej záchranu.

Ďalšie lákadlá

„V depe bude k dispozícii aj motoráčik „Stakčínska strela“ a ďalšie vozidlá železničných spolkov z celého Slovenska. Návštevníci sa budú môcť tešiť aj na výstavu železničných modelov a historických cestovných lístkov, ukážky železničnej, hasičskej a policajnej techniky, vozenie detí na posunovacom rušni na batérie, unikátne auto Porsche na železničnom podvozku či koncert 50-členného dychového orchestra z Poľska a vystúpenie 35 tanečníkov z Ukrajiny,“ vymenoval ďalšie lákadlá hovorca ZSSK. Doplnil, že kyvadlovú dopravu zo zastávky Humenné mesto do depa a späť zabezpečí každú hodinu moderná dieselmotorová jednotka DMJ 861 a zviesť sa bude dať aj špeciálnym cestným vláčikom z námestia v centre Humenného.

Súčasťou piateho Dňa železnice budú aj jazdy nostalgických vlakov. Trasy i časy odchodov a príchodov nájdete tu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM