Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Dedina na Zemplíne ukrýva čarovné rybníky: V oáze aj domček na mieste, ktoré by ste nečakali, FOTO

Jedna z obcí na Zemplíne má hneď niekoľko prekrásnych rybníkov. V ich okolí ukrýva prírodné krásy, mólo, domček, lekná, mohutné stromy a obrazy, ktoré sa maľujú priamo na hladinách rybníkov.

Ilustračný obrázok k článku Dedina na Zemplíne ukrýva čarovné rybníky: V oáze aj domček na mieste, ktoré by ste nečakali, FOTO
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Máloktorá dedina sa môže pochváliť takými rybníkmi a krásnou prírodou okolo nich ako Budkovce. Nás veľmi milo prekvapili. Väčšina prechádzajúcich cez túto celkom známu dedinu pri Michalovciach si všimne len množstvo bočných ulíc a domov. A tiež viaceré obchody, čo sa v niektorých dedinkách len tak nevidí. Budkovce nám však odhalili tajomstvo svojich čarovných chodníčkov.

Domček nad rybníkom

Pri vstupe do obce od Michaloviec sa po pravej strane nachádza nenápadná cestička k rybníkom. Navedie vás tam aj tabuľa s označením K rybníkom. Oáza začína potokom Duša, ku ktorej vás odprevadia mohutné stromy. V Budkovciach registrujeme až tri rybníky, ktoré sú pomerne slušne zarybnené a každoročne sa tam uskutoční niekoľko súťaží. Lesnou cestičkou sa dostanete k prekrásnemu prvému rybníku. Na jednom z brehov sú lampy popri chodníku, na druhom zase posedenie pre rybárov. Obraz, ktorý sa vám bude maľovať priamo pred očami, dotvárajú lekná na vode s farebnými kvetmi. Privíta vás aj prastará vŕba, ktorá sa skláňa ku kaprom vo vode. Dokonca tu objavíte aj domček na strome.

Čarovné odrazy hladín

Neďaleko prvého rybníka sa nachádza aj druhý, ktorý je tiež kaprovým revírom. Kúsok od neho je tretí krásavec s rybárskou chatkou a maličkým mólom. V jeho okolí sa nachádza pekný kus lesa s ihličnanmi. Nás zaujala aj drevená toaleta v prírode s vyrytým otvorom na dverách. Popri každom z rybníkov je urobené posedenie, ktoré slúži predovšetkým rybárom a umožňuje im skryť sa aj v nečase. V rybníkoch je prísny zákaz kúpania, ide predovšetkým o rybárske revíry, ktoré však svojím návštevníkom poskytujú neobyčajné pohľady. Náhlenie a stres tu nemajú miesto. V čarovnej rybníkovej oáze vás prekvapí čistota, poriadok a pravidelná starostlivosť, ktorá je v okolí viditeľná. Ocitnete sa v skutočnej prírode, na ktorej je vidieť, že tu ľuďom záleží.

Môže vás zaujímať:

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Humennom, do ktorých by ste mali zavítať

Keď je Havaj vzdialený čo by kameňom dohodil… 15 najzaujíma­vejších názvov obcí na východe

Tip na výlet: Rybníky s domčekom na strome
31
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM