Tomáš Šuhajda Rôzne

Chcete vlastniť kaštieľ? Ten v Kamenici nad Cirochou je na predaj, tipnite si jeho cenu

Kaštieľ v Kamenici nad Cirochou je na predaj. Dominanta obce dlhú dobu chátra a jej majiteľ Prešovský samosprávy kraj (PSK) ju chce predať. V minulosti sa už o to pokúšal a skúša to opäť. Viete odhadnúť cenu za takúto nehnuteľnosť spolu s pozemkom?

Ilustračný obrázok k článku Chcete vlastniť kaštieľ? Ten v Kamenici nad Cirochou je na predaj, tipnite si jeho cenu
Zdroj: Dnes24.sk

Kaštieľ v Kamenici nad Cirochou bol postavený v poslednej tretine 18. storočia. Od roku 2002 je vo vlastníctve Prešovského samosprávneho kraja a slúžil ako depozitár Vihorlatského múzea v Humennom. V súčasnosti je označený ako prebytočný nehnuteľný majetok PSK a v júni tohto roku vyhlásila župa obchodnú verejnú súťaž na jeho predaj. Nie je to prvý pokus o predaj, tie v minulosti však skončili bezúspešne.

Návrhy bolo možné doručiť do 10. júla. Pre predstavivosť: koľko môže stáť takýto kaštieľ? Jeho hodnota spolu s priľahlým pozemkom- zastavané plochy nádvoria o výmere 1081 m² a ostatné plochy o výmere 5942 m² bola znalcom stanovená na 256 000 eur, uvádza sa v materiáloch k obchodnej verejnej súťaži.

Dnes je trinásteho júla a nás zaujímalo, či sa našiel záujemca. „V piatok sme zaevidovali jednu obálku záujemcu o kaštieľ v Kamenici nad Cirochou,“ uviedla pre Humenné 24 hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková s tým, že obálky sa budú otvárať až koncom mesiaca a vtedy bude známe kto to je a akú cenu za kaštieľ ponúkol.

Otázne sú taktiež plány prípadného budúce majiteľa kamenického kaštieľa. Predsa, ide o národnú kultúrnu pamiatku a jej ochrana prináša vlastníkom obmedzenia i povinnosti.

Viac o histórii kamenického kaštieľa sa môžete dočítať tu.

Kaštieľ v Kamenici nad Cirochou sa pokúša župa predať
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM