Rôzne

Cez víkend otvoria letnú sezónu v Poloninách. Počuli ste už o lokalite Medová baba?

Letnú sezónu v Národnom parku Poloniny a v Medzinárodnej biosférickej rezervácii Východné Karpaty symbolicky otvoria túto nedeľu výstupom na Riabu skalu.

Ilustračný obrázok k článku Cez víkend otvoria letnú sezónu v Poloninách. Počuli ste už o lokalite Medová baba?
Zdroj: TASR

Táto tradícia si počas niekoľkých rokov získala mnoho fanúšikov. „Stále vyberáme nejakú trasu, ktorú prechádzame v sprievode odborných pracovníkov. Tí poskytujú účastníkom akcie informácie o danom území,“ vysvetlila Iveta Buraľová zo Správy NP Poloniny v Stakčíne.

Cez pralesovú časť

Tento rok povedie z Novej Sedlice do národnej prírodnej rezervácie Riaba alebo aj Jarabá skala, kde možno vidieť nielen slovenskú, ale aj poľskú a ukrajinskú časť Polonín. Výstup je podľa Buraľovej zaujímavý aj tým, že prechádza pralesovitou časťou rezervácie. Riaba skala je okrem iného známa aj zosuvom. Pravdepodobne v postglaciálnom období sa tam odtrhol horský svah, a tak sa odkryli flyšové sedimenty. „Je tam aj nové vyhliadkové stanovisko, odkiaľ vidno až na samotnú Ukrajinu,“ dodala.

Zaujímavá zastávka

Počas výstupu sa účastníci akcie zastavia aj v lokalite Medová baba, ktorá je spojená s výrobou kvalitného medu.

Nazvali ju podľa Žofie Maťašovskej, ktorá sa do Novej Sedlice presťahovala so svojím manželom v roku 1928 z Poľska. „Venovala sa včelárstvu a bola v tom veľmi dobrá. Med z tejto lokality bol veľmi kvalitný a vyvážal sa až do Čiech. Takým najznámejším odberateľom boli české čokoládovne v Kolíne,“ vysvetlila Buraľová. Spomienkou na Žofiu Maťašovskú je drevená socha, ktorú v roku 2002 vytvoril Marek Žitňan.

Buraľová uviedla, že otvorenie letnej sezóny v tomto roku je naozaj symbolické. Národný park Poloniny si totiž pripomína 20 rokov od svojho vzniku a desať rokov od zápisu Karpatských bukových pralesov na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. „Všetky aktivity realizujeme v tomto duchu a verejnosť upozorňujeme na túto skutočnosť,“ uzavrela.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM