Futbal

Bývalý učiteľ Jána Muchu: Prezradil, čo stálo za úspechom slávneho rodáka z Belej!

Pod zrod brankárskej hviezdy a reprezentanta Jána Muchu sa podpísala aj Základná škola (ZŠ) Budovateľská v Snine, ktorú tento rodák z Belej nad Cirochou navštevoval. Učiteľ zo školy prezradil, čo podľa neho stálo za športovým úspechom vynikajúceho brankára.

Ilustračný obrázok k článku Bývalý učiteľ Jána Muchu: Prezradil, čo stálo za úspechom slávneho rodáka z Belej!
Zdroj: TASR

Ján Mucha sa výraznou mierou podpísal pod historickú účasť Slovenska na MS 2010, kde následne odchytal všetky zápasy a pomohol reprezentácii k postupu do osemfinále. Pôsobil aj v slávnom anglickom Evertone, v minulosti tiež hrával za Humenné.

Na jeho začiatky si učiteľ ZŠ Budovateľskej a niekdajší futbalový tréner Marián Gonda dobre spomína. „Janko k nám chodil do školy od 5. ročníka. Pochádzal zo skromných pomerov a za to, kde je dnes, vďačí poctivému tréningu. Keď odišiel zo Sniny do Interu Bratislava, po každom tréningu zostával ešte hodinu, dve, trénovať individuálne, keď už boli mnohí preč.“

Reprezentačný brankár Slovenska, ktorý dnes pôsobí v prvoligovom ruskom klube Krídla Sovietov Samara, zdedil nadanie pre futbal po svojom otcovi. „V minulosti bol takisto brankár, chytal za Sninu, takže talent majú v rodine,“ konštatuje Gonda.

Dodáva, že novou vychádzajúcou hviezdou, ktorá vzišla zo sninského futbalu, je aktuálne 19-ročný Ondrej Duda, ktorý pôsobí v Legii Varšava.

V škole sú hrdí aj na Dávida Škutku, ktorý hrá v súčasnosti za Baník Ostrava a predtým pôsobil v Slavii Praha či na Iva Minčiča, ktorý momentálne vedie ako kapitán Podbrezovú za cieľom postúpiť do prvej ligy.

Fotogaléria: ZŠ Budovateľská

ZŠ Budovateľská Snina
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM